Děsivý příběh 12leté dívky: Z rodinného přítele se vyklubal pedofil, donutil ji ke svatbě a vyhrožoval mimozemšťany

Ukradená nevinnost Jan Broberg: Dvanáctiletou dívku unesl rodinný známý, znásilnil ji a donutil ke svatbě
Zdroj: Unsplash

Robert Berchtold měl jasný plán, když se v roce 1972 v kostele spřátelil s rodinou Brobergových. Flirtoval s matkou, navázal homosexuální vztah s otcem, ale to nebylo všechno. Cílil totiž na jejich dvanáctiletou dceru Jan. Tu posléze unesl do Mexika, kde se s ní oženil.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 10. 2022 11:00

Na počátku října roku 1974 vyzvedl Robert Berchtold dívku z lekce klavíru, aby ji mohl údajně vzít na koně. Ve skutečnosti však Jan omámil a poté zinscenoval scénu, že byli oba zajati a uneseni. V Mexiku si Jan vzal. Když pak kontaktoval její rodiče, požadoval, aby mu umožnili vzít si Jan i v Americe. Bob a Mary Brobergovi samozřejmě nesouhlasili, a tak se Robert zařídil podle sebe...

Schopný manipulátor

Když se Robert Berchtold seznámil v kostele s Bobem a Mary Brobergovými, považovali ho skoro za dar z nebes. Zvláště jejich dcera Jan ho přijala za svého druhého otce. Zasypával ji dárky a zval na výlety. Nikoho nenapadlo, že s nimi manipuluje. Nejdříve si na svou stranu naklonil Mary, pak přišel na řadu Bob. I jeho pozval na výlet. V jednu chvíli si začal stěžovat, že ho jeho žena nedokáže sexuálně uspokojit. Bob si tehdy všiml, že byl vzrušený.

Slovo dalo slovo a Bob souhlasil s tím, že Robertovi pomůže od onoho “tlaku”. Tím si Berchtold nad rodinou upevnil svou moc. Do homosexuálního vztahu s Bobem vstoupil jen proto, aby se dostal k Jan. Byl na ni silně fixován, i když sám nevěděl proč.

Únos mimozemšťany

Robert Berchtold byl členem Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, od které se mu také dostalo pokárání, že se zapletl s jednou mladou dívkou. Rozhodl se proto navštívit psychologa, jenž mu měl pomoci se této závislosti zbavit. Hájil se tím, že měl traumatizující dětství, prý ho ve čtyřech letech nutila k sexu vlastní teta. Že se vydal na cestu pokání, oznámil i Brobergovým. Zároveň ale dodal, že bude muset několik nocí strávit v posteli malé Jan, aby mohl svůj očistný rituál dokončit.

Ač jim to bylo nemilé, nakonec souhlasili. Během šesti měsíců spal Robert u Jan minimálně čtyřikrát do týdne. To vše vyústilo v první únos, k němuž došlo v roce 1974. Jak již bylo uvedeno výše, odvezl ji z hodiny klavíru pod záminkou, že se půjdou podívat na koně. Přitom ji v obytném voze přivázal k posteli a začal přehrávat záznam se “zprávou” od mimozemšťanů Zety a Zethra, v níž se snažili dívce namluvit, že je člověkem jen z poloviny. A že potřebuje dokončit svou misi, jenž spočívá v početí dítěte s Berchtoldem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený badguysandgoodbeer (@badguysandgoodbeer)

Pokud by to neudělala, odskáče to její rodina. Během cesty do Mexika dívku neustále znásilňoval. Po 35 dnech od svatby se ozval jejím rodičům a požadoval bezpečný návrat do Spojených států. Jeho bratr Joe, kterému se také svěřil, však zavolal FBI, která Roberta převezla zpět do Ameriky.

Vydírání, manipulace a lži

Když se Jan vrátila k rodičům, vzala ji matka k lékaři, který k jejímu údivu prohlásil, že nevidí žádné známky sexuálního traumatu. Jinými slovy, jejich dcera nebyla Berchtoldem znásilněna. Jan ale později uvedla, že byl při styku velmi opatrný. I když si s ním prožila své, byla bez něho jako tělo bez duše. Bála se, že nedokáže dokončit svou mimozemskou misi. Berchtold jí také namluvil, že se nesmí stýkat s jinými muži. Opět by to odnesla její rodina.

Na Štědrý den čekala Brobergovy nemilá návštěva. Zčistajasna se před jejich dveřmi objevila Berchtoldova žena Gail a požadovala, aby stáhli veškerá obvinění proti němu. Pokud to neudělají, odhalí homosexuální románek mezi Robertem a Bobem. Bez svědectví Brobergových neměl soud žádný důkaz.

Pedofil se tak mohl v klidu přestěhovat za svým bratrem do Utahu. Ač byli od sebe daleko, neustále Jan kontaktoval. Také začal vyznávat lásku její matce. Ta mu podlehla. Její manžel Bob ale věděl, že se skrz ni chce dostat k Jan.

Druhý únos malé Jan

Berchtold podruhé unesl dívku 10. srpna 1976. Tentokrát zamířil do kalifornské Pasadeny, kde ji zapsal na katolickou školu. Jeptiškám namluvil, že je agent CIA a potřebuje někde ukrýt svou dceru. Jenomže jak se blížily Janiny šestnácté narozeniny, Berchtold za ní chodil méně a méně. Už dospívala a nebyla pro něj zajímavá. A tak začala sama přemýšlet nad tím, jestli celá mimozemská mise nebyla jedna velká šaráda.

Samozřejmě že byla, a když si to Jan naplno uvědomila, nechalo to v její psychice hluboké rány. Vrátila se k rodině a násilník se z jejího života vytratil na dlouhých 30 let. Znovu o něm slyšela, když její matka Ann vydala knihu Stolen Innocence: The Jan Broberg Story. Vehementně proti knize protestoval. Poté se však ozvaly další ženy, které zneužil. A Jan na něho navíc podala žalobu za stalking, když se objevil na jedné akci, kde prezentovala tuto knihu. Robert Brechtold byl odsouzen k odnětí svobody. Trestu se vyhnul - otrávil se. Z Jan je dnes divadelní herečka a objevila se také ve filmu Iron Man 3 (2013).

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Abducted in Plain SightJan Broberg Felt

Allthatsinteresting.com: The Disturbing Story Of Robert Berchtold, The Pedophile Who Kidnapped And Assaulted His Neighbors’ Daughter - Twice

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články