Mazaný šašek Triboulet: Urazil krále Františka I. i jeho choť, z trestu smrti se vykoupil vtipem

Slavný šašek Triboulet: Urazil krále Františka I. i jeho choť, život si zachránil vtipem
Zdroj: Wikimedia Commons/Gustave Doré, Public domain

Patrně nikdo ze slavných šašků, a že jich historie zná spoustu, nebyl pohotový jako Triboulet. Sloužil u francouzského krále Františka I., kterého jednou tak urazil, že mu hrozil trest smrti. Díky důvtipu si však Triboulet nakonec svůj život zachránil.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 11. 2022 16:00

Triboulet (1479–1536) uměl vymyslet vtip pro každou příležitost. Jednou ale zašel až příliš daleko. Ve snaze zlepšit náladu králi Františkovi I., poplácal ho po zadních partiích. To ale neměl dělat. Vysloužil si za to trest smrti.

Šašek Triboulet se narodil s mikrocefalií

Podle knihy Johna Dorana z roku 1858 se Triboulet narodil jako Nicolas Ferrial ve francouzském Blois. Bohužel mu nebylo dáno do vínku zdraví. Objevila se u něho mikrocefalie, což je vývojová porucha, která se projevuje zaostáváním růstu mozku. Triboulet měl také skloněná záda, krátké a zkroucené nohy a dlouhé paže, které pobavily nejednu dámu. Považovaly ho přinejmenším za opici.

Nejprve se živil jako velmi podřadný bavič. Když si ho najal král František I. Francouzský, jako zázrakem se z něho stal inteligentní, důvtipný a prohnaný dvořan. Ač byl panovník silně věřící, mohl si šašek utahovat prakticky z čehokoli. Žádné meze mu nekladli. Ale možná měli...

Triboulet a král František I. Francouzský

Proč si Triboulet myslel, že to krále potěší, není známo, nicméně jednoho dne ho plácl po zadku. A to se samozřejmě nedělá. Panovník mu dal na vybranou. Buď přijme bez okolků trest smrti, nebo se vykoupí omluvou, která bude ještě urážlivější než jeho čin. Nejprve se pokusil žertovat o královně se slovy, že si pozadí krále spletl právě s pozadím manželky...

To ale Františka I. ještě více rozzuřilo. Královna byla nedotknutelná. Jako odměnu za dlouholetou službu však šaškovi povolil, aby si vybral způsob smrti. Na to mu Triboulet odpověděl, že by tedy ráčil zemřít stářím. To krále rozesmálo natolik, že mu odpustil. Šašek se dočkal “pouze” vyhnanství.

Inspirace pro Giuseppe Verdiho i Victora Huga

Jak král řekl, tak se i stalo. Triboulet skutečně poslední roky svého života prožil na vesnici. Zemřel v roce 1536. Jistě by se na něho zapomnělo, nebýt hry Král se baví od Victora Huga, kde byl šašek vyobrazen jako ponižovaný a ohyzdný hrbáč, který se snaží před chlípným králem utajit svou dceru.

A poctu mu vyjádřil i skladatel Giuseppe Verdi, který svou operu Rigoletto založil právě na výše uvedené hře. A aby toho nebylo málo, pojem pojem triboulet označuje renesančního šaška, který je po vzoru Tribouleta oděn pouze do šatů červené barvy.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Triboulet 

Allthatsinteresting.com: The True Story of Triboulet, The 16th-Century Court Jester Whose Wit Saved His Life

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články