V minulosti si lidé vydělávali na živobytí všelijak. Kamenožrouti za peníze polykali kamení, působili i v Praze

V minulosti si lidé vydělávali na živobytí všelijak. Kamenožrouti za peníze polykali kamení, působili i v Praze
Zdroj: Wikimedia Commons, Wenceslaus Hollar , Public domain

Lidé se v historii živili různými způsoby. Jedním z nich bylo v 11. století kamenožroutství. Kejklíři před užaslým publikem předstírali, že polykají balvany, valouny, nebo štěrk a nechali si za to platit. A takovým byl i jakýsi muž v Praze, který v roce 1006 jedl kameny za peníze. Prý mu tato činnost nijak neublížila.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 06. 2023 11:00

A od té doby přibylo mnoho dalších. Třeba v roce 1600 bylo muži jménen Thomas Gobsill doporučeno, aby jedl oblázky. Prý mu to mělo pomoci s nadměrnou plynatostí. Jednoho dne však předepsaný jeden kámen denně přestal fungovat. A tak jich spolkl více než dvě stě...

Slavný Francesco Battalia

Thomas Gobsill byl snad jediný mezi kamenožrouty, který to nedělal pro pobavení diváků, nýbrž proto, aby se jeho okolí kvůli nepříjemnému odéru neustále nechytalo za nos. Suma sumarům mu lékařská rada pojídat kameny akorát zhoršila trávení. Prý pak bylo možné slyšet, jak mu při chůzi chrastí kameny v břiše.

Zato takový Francesco Battalia byl snad největším degustátorem kamení. Dle legendy údajně odmítl sát z prsu matky. Chtěl jen "šutry". Ty pak zapíjel všemožnými alko i nealko nápoji i silnými vývary, aby mu takzvaně slehlo. I se mu měly v žaludku tlouct o sebe kameny. Jakýsi Dr. Bulwer poté ještě podal svědectví, že Francesco se jednou za tři týdny vyprázdní, jen z něho nepadají kameny, ale písek.

Neobyčejný požírač kamene

Pánové Caulfield a Wilson psali v roce 1788 o kamenožroutovi, který v Londýně prováděl vskutku neobvyklou show. Kameny pojídal od pondělí do soboty (v neděli zřejmě trávil). Kdo chtěl, mohl si s sebou přinest vlastní oblázek.

Na jeho zdraví se to údajně vůbec nepodepsalo. Netrpěl těžkostmi ani zažívacími problémy. A co bylo hlavní, kameny jen nepolykal, ale také rozkousal, a to tak lehce, jako by to byly obyčejné ořechy.

Houdini odhalil jejich trik

Všichni pojídači kamenů, kteří svůj um předváděli na veřejnosti dle Houdiniho podváděli. Známý kouzelník byl pověstný tím, že odhaloval různé podvody. Po vystoupení byli schopni kameny vykašlat. Ostatně on sám se tento trik naučil v roce 1895 od jistého umělce z cirkusu Welsh Bros.

Tuto dovednost se naučil i Francouz Mac Norton. Uměl polykat žáby a zvrátit je bez poškození. Lidé mu kvůli tomu přezdívali "lidské akvárium". Toto, řekněme kejklířské umění, se používá dodnes. Třeba Stevie Starr ze Skotska předvedl v soutěži Británie má talent v pojídání mincí, kulečníkových koulí a hřebíků.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Harry Houdini

Weirdhistorian.com: Stone-Eaters: A hard way to make an easy buck

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články