Geniální vynálezce a podivín Nikola Tesla: Bál se lidí, kradli mu myšlenky a jeho zápisky zabavila FBI

Nikola Tesla byl geniální vynálezce.
Zdroj: Wikimedia Commons, Napoleon Sarony - Marc Seifer Archive, wellcomeimages.org
Nikola Tesla ve své laboratoři v Colorado Springs kolem roku 1899.Teslův pomník v Záhřebu. Nikola Tesla trpěl psychickou poruchou.Projevila se u něj obsedantně-kompulzivní porucha.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nikola Tesla byl geniální vědec, o kterém mnozí říkají, že se narodil ve špatné době a přesně z toho důvodu se setkal s řadou nepochopení. Na mnohé působil jako šílený podivín, ale skutečnost byla taková, že Tesla svými vynálezy předběhl dobu. Jeho jediný problém byl ten, že trpěl psychickou poruchou a měl neskutečný strach z lidí, což mu v mnoha ohledech znesnadňovalo uskutečňovat jeho plány a vize.

Markéta Kuča
Markéta Kuča 02. 08. 2020 09:00

Nikola Tesla se narodil v roce 1856 ve vesnici Smiljan tehdy ležící v Chorvatském království a k jeho vytouženému cíli stát se vynálezcem, fyzikem a konstruktérem vedla dlouhá a trnitá cesta. Dětství strávil v chorvatské přírodě, která malému vědátorovi poskytla poměrně dostatek materiálu k bádání a zkoumání. V oblasti, kde žil, byly časté bouřky a proto není divu, že se Tesla v pozdějším věku začal zabývat právě bezdrátovou elektřinou. Nikola byl velmi živé dítě a dodnes se traduje historka, jak zkoušel z prvního patra rodinného domku skočit s deštníkem, spadl a rozbil si přitom hlavu. Někteří odborníci jsou přesvědčení, že právě osudný pád mohl za jeho epilepsii.

Trpěl psychickou poruchou, nesnášel lidi

Velmi nadaný a chytrý Tesla po absolvování gymnázia odešel studovat jak jinak než matematiku a fyziku. Prvním ročníkem prošel naprosto bez problémů a složil deset zkoušek s vyznamenáním. Už v roce 1883 sestrojil první motor na střídavý proud a otec ho přemluvil, aby začal studovat na Karlově univerzitě v Praze. Tesla se pak přestěhoval do Paříže a roku 1884 přesídlil natrvalo do USA.

Začal mít ovšem psychické problémy a projevila se u něj obsedantně-kompulzivní porucha. Měl geniální mozek a skvělé nápady, ale nedokázal je včas "prodat", protože se bál přítomností druhých lidí, nerad jim podával ruku a měl z nich panický strach.

S Edisonem se rozcházeli úplně ve všem

V pozdějších letech se Tesla seznámil s Edisonem, ale jejich přátelství dlouho nevydrželo. Začali se rozcházet v názorech a pohledech. Tesla má na kontě přes 700 objevů, ale kvůli své nemoci značnou část z nich nezvládl patentovat nebo mu myšlenku zkrátka někdo ukradl.

"Nelituji toho, že ukradli mé myšlenky. Je mi líto, že nemají své vlastní," říkal údajně Tesla pokaždé, když se něco takového přihodilo.

Nikola Tesla byl hoden obdivu již ve své době. Získal uznání, 15 doktorátů a jenom v USA si nechal patentovat 112 vynálezů. Mluvil mnoha jazyky, mezi které patřila němčina, maďarština, angličtina, chorvatština, francouzština a patrně i čeština.

Po záhadné smrti zabavila FBI Teslovy zápisky

Nikola Tesla byl respektovaný a významný americký elektrotechnický inženýr. Jeho práce a vynálezy daly základ moderní elektrotechnice a mnoho jeho objevů mělo zásadní význam pro budoucnost. Pro některé podivín a trochu šílenec, pro další geniální vědátor. Nikola Tesla vydechl naposledy v roce 1943 ve svém hotelovém pokoji za záhadných a nevyjasněných okolností. Všechny jeho zápisky a poznámky po jeho smrti zabavila FBI.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články