Sestra Evy Braun: Gretl vybral manžela sám nacistický vůdce, sáhl mezi důstojníky SS

Svatba pod dohledem Adolfa Hitlera: Gretl, mladší sestře Evy Braun, vybral ženicha sám Vůdce
Zdroj: Profimedia

Gretl byla jedna ze dvou mladších sester Evy Braun, která si doslova na poslední chvíli vzala za muže Adolfa Hitlera. Díky tomu se dostala do vnitřního kruhu diktátorových přátel. Jaký byl její život vedle jednoho z nejnebezpečnějších mužů světa? A co musela obětovat na oltář národního socialismu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 02. 2023 16:00

Gretl Braun byla natolik svázána s nacistickým režimem, že se provdala za velitele Waffen-SS Hermanna Fegeleina, který byl Himmlerovou spojkou ve Vůdcově štábu. Přesto byla, na rozdíl od Evy, která je na úvodní fotografii vlevo, neustále přehlížena a podceňována.

Život sester Braunových v Mnichově

Margarete Berta "Gretl" Braun se narodila 31. srpna 1915. Byla nejmladší ze tří dcer mnichovského páru ze střední třídy. Její otec Fritz, státní úředník, se dobrovolně přihlásil do armády ještě před první světovou válkou. Domů se vrátil až v roce 1919. Gretl tak svá nejranější léta strávila v ryze ženské společnosti s matkou Fanny a sestrami Ilsou a Evou.

V roce 1932, kdy se začaly po mnichovských ulicích čím dál víc potulovat pravicové polovojenské jednotky, odešla Gretl ze školy. Eva jí sehnala místo u Heinricha Hoffmana, oficiálního fotografa rostoucí nacistické partaje. Toto zaměstnání se pro Gretl stalo vstupenkou do Hitlerova nejužšího kruhu. Navíc ji, stejně jako Evu, bavilo pořizování fotek. Přestěhovaly se do domu se třemi ložnicemi poblíž centra města, kde mezi cestami do Berghofu, Vůdcova útočiště v bavorských Alpách, bavily postarší hnědokošiláče.

Gretl Braun a druhá světová válka

Během druhé světové války byla spíše v pozadí. Jejím hlavním úkolem bylo dělat společnost Evě. Nezapomněla však na své původní povolání a dva roky před koncem války nastoupila na Bavorskou státní fotografickou školu. Proti tomu Hitler nic neměl. Nemohl však vystát její zálibu v kouření, kterou sdílela i se svou sestrou. Vůdce se je snažil uplatit hodinkami a šperky, ale marně. Kouřily dál.

Jednou jí dokonce nabídl vilu, pokud se tohoto zlozvyku vzdá. Ona mu na to odpověděla, že dům jí přinese potěšení jen jednou, kdežto cigarety dvacetkrát za den. Pak se snažil najít mezi mladým důstojníky SS vhodného manžela, aby se k němu mohla nastěhovat. Jako první mu padl do oka jeho osobní pobočník Fritz Darges. Jejich vztah byl ale zanedlouho ukončen, neboť Fritz musel, kvůli nevhodné poznámce, odejít na východní frontu. Šířily se ale zvěsti, že s ním byla Gretl těhotná, a navíc si ho odmítla vzít, což Vůdce údajně rozčílilo.

Sňatek s Hermannem Fegeleinem

Tři dny před spojeneckou invazí do Normandie se Gretl konečně vdala, a to za zástupce Heinricha Himmlera v Hitlerově štábu, Hermanna Fegeleina. Velitel jezdecké brigády SS se na východní frontě zúčastnil mnoha zvěrstev. Právem byl považován za jednoho z nejhnusnějších lidí ve Vůdcově úzkém kruhu. Do Himmlerovy přízně se dostal díky lichotkám a manipulacím. Byl povýšen navzdory tomu, že čelil několika porážkám s vysokým počtem obětí.

Svatbu připravila Eva a obřad se konal v paláci Mirabell v rakouském Salzburgu. Za svědky šli Hitler, Himmler a Bormann. Dle slov budoucí Adolfovy manželky Evy muselo být vše okouzlující a perfektní. Jako by to byla její vlastní svatba. Spokojeny byly obě strany. Fegelein si upevnil místo v nacistické hierarchii, Gretl zase konečně vystoupila ze stínu své sestry.

Konec nacistické romantiky

Týden po svatbě byl Fegelein povýšen na generálporučíka. Také byl přítomen ve Vlčím doupěti, kde se Claus von Stauffenberg pokusil jednou provždy odstranit Adolfa Hitlera. Přežil a opět stoupal nahoru. Když se zjistilo, že je Gretl těhotná, odklidili ji na Berghof do relativního bezpečí. V dubnu příštího roku již ale Fegeleina zajímalo jen to, jak se zachránit.

Snažil se se svou ženou uprchnout ze země. Himmler chtěl mezitím uzavřít separátní mírovou smlouvu se západními spojenci. Když se to Hitler dozvěděl, nechal ho, jakožto pravou ruku Himmlera, zatknout. Našli ho doma v civilu a namol opilého. Byl zastřelen za dezerci. Pět dnů po sebevraždě manželů Hitlerových se Gretl narodila dcera Eva. Po válce přerušila kontakty s rodinou, znovu se provdala a odstěhovala do Bavorska.

V roce 1971 Gretlina dcera Eva (pojmenována na počest sestry) spáchala sebevraždu. Neunesla fakt, že její přítel způsobil smrtelnou autonehodu. A samotná Gretl? V té době žila v malém městečku Steingaden, kde bojovala s Alzheimerem. Zemřela v roce 1987 ve věku 72 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Gretl Braun

Allthatsinteresting.com: How Gretl Braun Became Adolf Hitler's Favorite Sister-In-Law

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články