Dětství nacistického vůdce: Matka Klara ho nezdravě hýčkala, otec Alois byl chladný tyran

Rodina Adolfa Hitlera: Matka Klara byla nezdravě závislá na dětech, otec Alojz nešel pro ránu daleko
Zdroj: Wikimedia Commons/Josef Reinegger, Public domain/koláž Lifee
Adolf Hitler se narodil 20. dubna 1889 v rakouském Braunau am Inn Aloisi a Kláře Hitlerovým.Již ve školních letech vykazoval Adolf Hitler "vůdcovskou" povahu. Možná právě proto se často dostával do křížku se svým otcem, který byl taktéž dominantní.V první světové válce dosáhl Adolf Hitler na hodnost kaprála. Dle výzkumu Thomase Webera z Aberdeenské univerzity však nebyl žádným hrdinou. Určitě ne takovým, jak jej později popisovala nacistická propaganda.Adolf Hitler se moci oficiálně ujal 30. ledna 1933, kdy byl tehdejším německým prezidentem Paulem von Hindenburgem dosazen do funkce říšského kancléře. + 2 fotky+ 3 fotky

Alois Hitler, otec budoucího nacistického diktátora, byl o třiadvacet let starší než jeho třetí manželka Klara Pölzl. Ještě před Adolfem měli spolu tři děti. Všechny ale zemřely. Čtvrtému dítěti proto Klara dala veškerou svou lásku. Alois byl její pravý opak. Z přísného celníka se stal stoprocentní tyran.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 12. 2022 11:00

V malém Adolfovi se mísily geny Hitlerů, Schicklgruberů i Pölzelů. Z jedné čtvrtiny byl neznámého původu. Otec Alois ho nechal do farní knihy křtů zaznamenat jako Adolfuse Hitlera. To byla snad jediná věc, kterou pro svého syna udělal.

Maminka Adolfa Hitlera byla velmi pečující

Adolfova matka Klara vždy tvrdila, že byl velmi nemocný. Žila v neustálém strachu, že o něj přijde. Jejich služebná ale přitom tvrdila pravý opak. Budoucí cholerik milující německé ovčáky se měl těšit pevnému zdraví. „Bylo to velmi živé a zdravé dítě, vyvíjel se úžasně,” prozradila. Ať už to bylo jakkoli, paní Hitlerová toužila po tom, aby byl na ní závislý, proto ho až nezdravě hýčkala. Aloisovi to bylo jedno, raději se věnoval kamarádům a včelaření.

Rozmazlování trvalo až do Adolfových pěti let. Pak se narodil bratr Edmund. Alois byl služebně přeložen do Lince, rodina však zůstala v Pasově, kam se přestěhovali před dvěma roky. Malý Adolf, uvolněn z matčina “vězení”, se mohl konečně toulat po okolí a hrát si s vrstevníky. O rok později se stěhovali do malé vesnice Hafeld. Velký dům dostal Hitlerovy mezi místní smetánku.

Otec Adolfa Hitlera nešel pro ránu daleko

Po nástupu na základní školu v nedalekém Fischlhamu skončily Adolfovi bezstarostné časy. Se svou nevlastní sestrou Angelou musel do školy šlapat celou hodinu. Přesto jej energie neopustila. Učitel popsal Adolfa jako pozorného a poslušného chlapce, jenž je ale mimořádně živý. A v brašně má vskutku příkladný pořádek.

V té době odešel Alois do důchodu a život na farmě se mu vůbec nelíbil. Začal si vylévat zlost na svých dětech. Nejvíce bil Adolfova nevlastního bratra Aloise juniora. Ale ani budoucí diktátor neunikl. Po vesnici se šuškalo, že starý Hitler zmlátil Adolfa tak silně, až se počůral. Alois mladší si to nenechal dlouho líbit a při první příležitosti odešel z domu. Tím ale zavařil mladšímu bratrovi. Adolf se tak stal terčem veškeré otcovy frustrace.

Adolf Hitler knězem?

Aloisovi se nikdy nezamlouval život na vesnici. Brzy se odstěhoval do městečka Lambach. To vyhovovalo i Adolfovi. Zlepšil si známky a po škole začal zpívat ve sboru. V té době byl rovněž rozhodnutý, že se stane knězem. Adolf se častokrát v kuchyni postavil na židli a řečnil a řečnil. Matka mu to tolerovala, snad se jí to i líbilo. Když však synáčka přistihla při kouření, zatnula mu tipec.

S blížící se pubertou se z něj stal vzdorovitý hoch. Ve třídě byl lídrem. Byl nejvyšší a jeho vzpurně založené ruce dávaly okolí najevo, že si není radno s ním zahrávat. S nástupem na střední školu se však situace změnila. Už nebyl oním nejnadanějším a nejprůbojnějším žákem. Naopak. Nyní z něj byl mladý a osamělý muž, což odpovídalo i jeho prospěchu.

Adolf Hitler a jeho okouzlení německou mytologií

Jako by to otci dělal naschvál. Nejdříve na takzvané Realschule skoro propadal, další rok se zase dostal do čela kolektivu. Adolf Hitler prý byl všemi oblíbený. Po škole si hrál s ostatními chlapci na kovboje a indiány. Během přestávek zase spolužákům přednášel o statečných Búrech. Toužil totiž vstoupit do jejich řad. Také byl okouzlen hrdinskými postavami německé mytologie.

Ještě mu scházel onen pověstný nacionalismus, který se v něm probudil během války. Do té ale bylo ještě poměrně daleko. Nyní vyhrál první bitvu. Na počátku ledna roku 1903 zemřel Alois Hitler. Ač šlo bezesporu o velkou rodinnou tragédii, budoucímu diktátorovi se především ulevilo. Už nemusel nadále schytávat výprasky za své sourozence, kteří se rozhodli domov předčasně opustit. Klára Hitlerová zemřela o čtyři roky později, tři dny před Štědrým dnem.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Adolf Hitler

Wielkahistoria.pl: Dzieciństwo Adolfa Hitlera. Ojciec zbrodniczego dyktatora był prawdziwym tyranem

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články