Zapomenutá historka z Luftwaffe: Čtrnáctiletý Hans vstoupil do armády, aby uživil dva mladší bratry

Vzpomínka na Luftwaffe: Jaké bylo tajemství fotografie chlapce v uniformě?
Zdroj: Wikimedia Commons/Costică Axinte, Public domain

Luftwaffe je pojmenování letecké odnože německé armády. Její vznik inicioval v roce 1935 sám Hermann Göring. Mezi nejzajímavější příběhy z této doby patří osud Hanse George Henkeho, který se octl i na jedné slavné fotografii.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 01. 2023 11:00

Hans Georg Henke přišel o své rodiče v mladém věku. Jeho otec, sympatizant s komunistickým hnutím, zemřel v roce 1938. Matka zesnula o šest let později. Starost o rodinu tak připadla na čtrnáctiletého Hanse. Aby uživil své dva mladší bratry, vstoupil do Luftwaffe.

Kluk v Luftwaffe

Jedna ze slavných válečných fotek ukazuje Hanse, jak neutišitelně pláče. Dle jeho slov měl být snímek pořízen ihned poté, co jeho základnu ve Štětíně obsadili Sověti. Jednotka byla přepadena a zajatí vojáci posláni do Rostocku. Takže plakal ze strachu? Ani ne. Prý to bylo kvůli tomu, že se mu právě zhroutil jeho svět.

To je ale velmi zajímavé, a zároveň rozporuplné tvrzení. Pokud do svého světa počítal kolegy z Luftwaffe, je těžko pochopitelné, že po válce vstoupil do Komunistické strany. Této verze příběhu se držel až do roku 1997, kdy zemřel ve věku 69 let.

Tajemství fotky z Luftwaffe

Snímek měl pořídit americký novinář John Florea, který si nárokoval jeho vlastnictví. Ten také řekl, že Hansova verze není v žádném případě pravdivá. Fotografie měla být pořízena ve vesnici Rechtenbach, která se nachází v Hesensku. A Henkeho jednotku neodzbrojili Sověti, nýbrž Američané. Prý plakal kvůli tomu, že byl jednoduše v šoku z toho, že se museli vzdát, a tudíž nevěděl, co s ním bude dál.

Při podrobném studiu snímků se odborníci přiklánějí spíše k fotografově verzi. Budovy okolo chlapce připomínají ty v Rechtenbachu. Hans také tvrdil, že tehdy nosil místo bot na nohou obyčejné hadry. Na další fotce ze sbírky přitom obuv má.

Proč tedy očividně lhal? Po válce si určitě uvědomil, že kdyby před vstupem do Komunistické strany přiznal, že ho zajali Američané, měl by smůlu. Soudruzi totiž věřili, že ti, kdo se vzdali americkým vojákům, patří do opozice. Jediným možným řešením tak bylo lhát a tvrdit, že jeho jednotku zneškodnila Rudá armáda...

Zdroje informací:

Warhistoryonline.com: What Is Real Story Behind WWII's Famous Crying Child-Soldier Photograph?

Rarehistoricalphotos.com: Hans-Georg Henke - 16 year old German soldier crying after being captured by the Allies, 1945

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články