Pohnutý život herečky Marion Davies: Prý nebyla talentovaná a role získávala přes postel

Pohnutý život herečky Marion Davies: Prý nebyla talentovaná a role získávala přes postel
Zdroj: Wikimedia Commons, Bain News Service, Public domain
"Láska nepotřebuje oltář ani snubní prsten.""Když jsem unavená, okamžitě přestanu pracovat. A při každé změně scény jdu do své šatny, kde tiše sedím pět minut.""Hollywood je místo, které vás přesvědčí, že jste důležitější než ostatní.""Ráda jsem sama sebou, vyhýbám se rolím, které nejsou v souladu s mou vlastní osobností."+ 2 fotky+ 3 fotky

Marion Davies patřila mezi herecké legendy. Objevila se v padesáti filmech (němých i se zvukem). Spousta lidí si však myslela, že hereckou kariéru udělala takzvaně přes postel. K tomuto obecnému přesvědčení pomáhal fakt, ze byla milenkou Williama Hearsta. Obchodníka, politika a vydavatele novin.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 06. 2023 16:00

S přibývajícími roky byla hereččina pověst horší a horší. Po její smrti ji tisk označil za netalentovanou podvodnici. Byla to pravda, nebo šlo jen o pouhé domněnky a pomluvy?

Ambice na prvním místě

Marion Cecilia Douras byla od malička velmi ambiciózní. Stejně jako její sestry se narodila do brooklynské středostavovské rodiny, kde bylo zrovna "in" si měnit příjmení na britská, která zněla mnohem vznešeněji. A tak se z Douras stala Davies. Sestry veřily tomu, že jim to pomůže prorazit do vyšších společenských vrstev. Samozřejmě za předpokladu, že budou odhodlané udělat cokoli proto, aby dosáhly svých cílů.

V rodině Dourasových (Daviesových) však nebylo vše jenom naplánováno na kurs vedoucí k úspěchu. Zasáhla je také tragédie. V pouhých patnácti letech se jim utopil bratr Charles, což sestry velmi zasáhlo. Nikdy na něho nezapomněly a častokrát mu vzdávaly veřejně hold. Ale zpět k Marion. Aby se mohla stát herečkou, čekala ji zastávka v Ziegfeld Follies.

Nenáviděla publikum

Ziegfeld Follies byla řada propracovaných divadelních revue na Broadwayi. Mnoho mladých hereček a zpěvaček se chtělo do této show dostat. Jenomže to mělo i temnou stránku. Dívky, včetně Davies, byly velmi žádané, spousta mužů je neváhala pronásledovat. Marion je začala po čase doslova nenávidět. Nejhorší byli prý vysokoškoláci z Yale.

Kromě toho ji psychicky deptalo koktání, které ji drželo od kariéry herečky, v revue totiž mluvit nemusela. O něco později se na scéně objevil William Randolph Hearst, padesátiletý ctitel, jenž prý byl "vlk v rouše beránčím". Začal ji totiž sledovat na každém kroku. Nakonec mu ale podlehla. A proč by ne. Studia ji nechtěla přijmout, a tak napsala vlastní scénář, který byl však propadák. Uprostřed všech těchto nezdarů jí Hearst podal pomocnou ruku. Financoval jí film i propagaci.

Dohoda s ďáblem

Davies vlastně neměla jinou možnost. Jen Hearst jí mohl poskytnout neomezené zdroje. Konečně se mohla věnovat filmu, bavit se na večírcích, kde se setkávala jen smetánka, a také pomáhat potřebným. Na place byla za sluníčko, které má sice trošku divný smysl pro humor, ale dokáže rozdávat radost. Když třeba některý člen štábu potřeboval peníze na lékařský zákrok, neváhala zaplatit účet.

V soukromí za to ovšem musela platit. S Hearstem tvořila pár, i když byl ženatý. Bylo to takové veřejné tajemství. Nicméně byl velmi žárlivý. Proto se také snažil rozhodovat o jejím životě. Kromě toho, že určoval, s kým bude ve filmech hrát, také koupil kino, které bylo hned naproti jeho kanceláři. Dokonce ho po ní pojmenoval. Reklamy na filmy s její tváří byly doslova po celém městě. To však mělo opačný účinek. Lidé jí začali mít dost. Právě tehdy si začali povídat, že se stala slavnou díky tomu, že spí se svým sponzorem.

Došlo i na vraždu?

Hearst byl na jednu stranu žárlivý, na druhou však sukničkář. Davies mu to samořejmě vracela. Třeba se vyspala s Charliem Chaplinem. Napětí vyvrcholilo, když se Hearst snažil uzavřít obchod s filmovým producentem Thomasem Incem. Pozval ho na svou soukromou jachtu, kde se konala party. Po několika hodinách ho vlakem odvezli domů, kde brzy zemřel. Viníka se nepodařilo najít, Chaplinův komorník ale vypověděl, že viděl producenta s krvácející ranou na hlavě.

Po tomto incidentu se rozhodli oba stáhnout do pozadí. Relativně klidné období narušil Hearstův krach. Z největších potíží ho musela vysekat samotná Marion. Jenže i pro ni to znamenalo konec ve filmech. Se svým partnerem ale vydržela až do jeho smrti. Pak se zbavila veškerého majetku, byť ho měla, dle prvotní úmluvy, spravovat.

O něco později se provdala za námořního kapitána Horacea Brownea. Měli na sebe však špatný vliv. Oba propadli alkoholu. Nezřídka tak novináře bavili tím, že si dělali různé naschvály. Ale ani jeho neopustila, bála se samoty. V 62 letech jí byla diagnostikována rakovina, zemřela o dva roky později. Po ukončení herecké kariéry se ještě věnovala podnikání, zanechala tak po sobě dědictví ve výši 20 milionů dolarů. Jejího pohřbu se zúčastnilo přes dvě stě lidí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marion Davies

Historybyday.com: The Queen of the Screen: Marion Davies

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články