Historie zdviženého prostředníku: Znali jej už ve starověkém Římě, nevěstil nic dobrého

Historie zdviženého prostředníku: Znali jej už ve starověkém Římě, nevěstil nic dobrého
Zdroj: Wikimedia Commons/Juan Pablo Salinas y Teruel, Public domain

Neslušné gesto v podobě zdviženého prostředníku je známé prakticky po celém světě. Přestože si jej nejvíce spojujeme s Amerikou, ve skutečnosti má původ ve starověkém Řecku. Co tehdy vyjadřovalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 03. 2022 14:00

Vztyčit na někoho prostředníček lze různými kreativními způsoby, stačí se pro inspiraci podívat na nějakou černou komedii nebo gangsterku. Pokud se opět vrátíme k USA, asi každý ví, že je toto gesto ještě doplněno dvěma slovy - fuck you. V němčině by to bylo “fick dich”, polsky “spieprzaj” a u nás asi "pojeb se".

Zdvižený prostředníček ve starém Řecku

První známé použití tohoto gesta se datuje do starověkého Řecka. Filozof Díogenés byl považován za jednoho ze zakladatelů cynismu. S tím šlo ruku v ruce i jeho poněkud problematické chování. Poté, co jej otec vyhnal z domu kvůli finančním neshodám, začal provokovat své okolí. Kupříkladu jednoho dne chodil po městě s rozsvícenou lucernou.

Když mu lidé říkali, zda se náhodou nepomátl, odpověděl, že se snaží najít čestného člověka. Bohužel však nachází jen samé pokrytce a darebáky. Z této příhody je jasné, že ke zdviženému prostředníku neměl daleko. Ukázal ho politikovi Démosthenéovi, jehož nazval demagogem z Atén.

Necudný prst ve starověkém Římě

Zdvižený prostředníček byl v Římě nejen neslušným gestem, ale také hrozbou. Měl dokonce svůj latinský název digitus impudicus, což v překladu znamená necudný prst. Doslova se tím druhému člověku dalo najevo, že pokud se nezačne chovat jinak, hrozí mu průnik do zadní části těla, který nebude v žádném případě příjemný.

Další příběh o tomto gestu se pojí s bitvou u Azincourtu v roce 1415. Francouzi měli v plánu uříznout prostředníky všem zajatým anglickým lučištníkům. Nepřítel však ten den zvítězil a byl to právě on, kdo Francouzům ukázal zdvižený prst se slovy "pluck yew". V podstatě to znamenalo, že mohou stále tasit luky vyrobené z tisového dřeva. Mimochodem, nezní vám to jako "fuck you"? Nutno ale dodat, že jde o zcela smyšlenou legendu.

Amerika - ráj zdvižených prostředníků

Ve Spojených státech je toto gesto ohromně populární a takříkajíc všudypřítomné. Na fotografii byl zdvižený prostředníček poprvé zachycen v roce 1886.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Troy L Rawlings (@troyrawlingslive)

Baseballový nadhazovač Charles Radbourn se takto zvěčnil se svým týmem Boston  Beaneaters. Proč to udělal? Chtěl tím vyjádřit své opovržení konkurenčním New York Giants.

Zdroj informací:  

Oddfeed.net: A short history of “Flipping the Bird” 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články