Sukně nahoru aneb Historie ženské nahoty jako nástroje válčení, léčení i plašení medvěda

Sukně nahoru aneb Historie ženské nahoty jako nástroje válčení, léčení i plašení medvěda
Zdroj: Wikimedia Commons/Lawrence Alma-Tadema, Public domain

V mnoha kulturách byly nahému ženskému tělu připisovány magické vlastnosti. Rituály spojené s nahotou měly zajišťovat plodnost, odhánět zlé síly či sesílat kletby. Jak to celé vnímali muži? Přistupovali ke svým protějškům s respektem, nebo se snažili ženy skrze tyto praktiky spíše ponížit?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 03. 2022 11:00

Staré katalánské přísloví praví, že moře se uklidní tehdy, až uvidí ženskou vulvu. Manželky námořníků tehdy vstupovaly do moře, kde si zvedly sukně. Díky tomu se měla celá výprava vrátit domů v pořádku. Modernímu člověku se může zdát tento zvyk barbarský a urážlivý, je však potřeba si uvědomit, že v minulosti nebylo vnímání ženského těla zkresleno přílišnou sexualizací a prudérností jako dnes. Tehdy bylo považováno za zdroj životodárných sil.

Nahé africké povstání

Daniel Moi, druhý prezident v historii nezávislé Keni, se musel na počátku 90. let minulého století vypořádat s rostoucí společenskou nespokojeností. Na jeho příkaz bylo zatčeno mnoho politických aktivistů, jenž protestovali proti vládě jedné strany. V roce 1992 pak propukly masové demonstrace za propuštění disidentů.

Největší z nich se konala v parku Uhuru v Nairobi. Většinu protestujících tvořily matky zatčených. A když prezident vyslal armádu, aby je zpacifikovala, začaly se ženy před nimi svlékat a nadávat jim. Měly to dobře promyšlené. V africké kultuře je ženské tělo symbolem životodárné síly, kdo na ně zaútočí, vystavuje se riziku kletby. Za posledních dvacet let proběhlo v Africe až čtyřicet takových protestů. Je jasné, že víra v magické schopnosti ženského těla je zde silně zakořeněna.

Ženská síla

Ženskému tělu se od pradávna připisuje řada fantastických vlastností. Stačí se začíst do řeckých, egyptských a japonských mýtů. Když se, například, nahá žena prošla po poli, měla tím zajistit bohatou úrodu. Takovýto rituál se odehrával jak v Egyptě, tak i ve středověké Evropě. Lužické Slovanky zase měly pronášet kouzelné zaklínadlo: „Ať len vyroste do výšky mé vulvy.” A na Meklenbursku jsme se mohli setkat s příslovím: „Len vyroste tak vysoko, jak vysoko zvedne žena své šaty.

Ženské tělo ovšem nezajišťovalo jen úrodu, ale chránilo také před démony, ovlivňovalo počasí a zastrašovalo nepřátele. Římský historik Plinius dokonce tvrdil, že nahá žena zvládne utišit bouři i vichřici. V Rusku se tradovalo, že když mladá dívka vyhrne sukni, odežene i medvěda. V Polynésii si zase nahé ženy sedaly na hruď posedlého muže. Měly jej tím osvobodit.

Sukně nahoru!

Ve starověku se k zahnání protivníků prováděl rituál anasyrma. Ženy ukázaly své pohlaví nepříteli, jehož srdce se pak naplnilo strachem. Ale udatné dámy tak nečinily jen v dobách dávno minulých. V roce 1977 se v novinách Irish Times objevila zpráva o sporu dvou farmářských rodin. Jednoho dne se rozhodli lidé z jedné farmy zaútočit na své sousedy. Před dům však vyšla hospodyně a vyhrnula si sukni. Muži prý s křikem utekli.

A takto bychom mohli pokračovat dále. Obsáhnout všechny magické praktiky pojící se s nahotou však nelze. Postupem času se v západní a blízkovýchodní kultuře tento kult začal pomalu vytrácet. Křesťanství a islám totiž z ženského těla vytvořili objekt veškerého pokušení a zla. Tím se jeho primární, pozitivní síla vytratila...

Zdroj informací: 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Kobieca magia nagości 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články