Hlučné Hromnice: Ženy bouchaly do podlahy košťaty, rámus pomáhal Perunovi zahnat zimu

Hromnice: Víte, jak je slavili Slované a křesťané? A znáte všechny pranostiky spjaté s Hromnicemi?
Zdroj: Wikimedia Commons/Władysław Jarocki, Public domain

Kdo by neznal Hromnice, které budeme slavit 2. února. Kromě toho, že se jedná o křesťanský svátek Uvedení Páně do chrámu, jde, z lidového hlediska, o oslavu přicházejícího jara. Jaký ale mají Hromnice ještě význam? Před čím nás chrání a jaké se k nim vážou pranostiky?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 02. 2023 16:00

Hromnice mají u nás velký význam. Vždyť se k nim vážou desítky pranostik. Byla to také doba, kdy se sklízel Betlém a vánoční stromek.

Hromnice u pohanů a křesťanů

Slované považovali Hromnice za den. kdy se ze spánku probouzel bůh Perun. Ten svůj návrat vždy ohlašoval za doprovodu hromů a blesků. A nejen to. Hřmění ohlašovalo příchod jara. Příroda se začala probouzet k životu po zimním spánku. Všechny temné a zlé bytosti spojené s chladem a mrazem byly zahnány pryč.

Křesťané to ale viděli poněkud jinak. Hromnice jsou u nich neodmyslitelně spjaty s žehnáním svíček hromniček v kostele. Takže zatímco pohané vítali hromy a blesky s úsměvem, křesťane se snažili, spolu s modlitbami a svíčkami, proti nim chránit. Jejich plamínek měl rovněž odpuzovat ďábla, vážné nemoci a doprovázet umírající na věčnost. Proto se jim dávaly k smrtelné posteli.

Jak si vyrobit vlastní hromničku

Když již hovoříme o ochraně před bouřkami, měli bychom vědět, jak si takovou hromničku vyrobit. Není to nic těžkého. Stačí si ve výtvarných potřebách zakoupit knot na plíšku, ten vložíme do užší zavařovací sklenice a zalijeme rozpuštěným voskem. Pak už jen svíčku necháme vysvětit v nejbližším kostele.

Jak se chovat na Hromnice...

Pokud jste spíše "pohanštějšího" založení, můžete vyčistit krby a založit pár hranic, očistný plamen prý zažene vše zlé. Kdysi se také musela, za jakéhokoli počasí, vyorat první brázda, aby se zimě dalo najevo, že se její vláda blíží ke konci. V současnosti je ale pro nás spíše snadnější o Hromnicích třískat vším, co máme po ruce, abychom Perunovi pomohli s jeho rámusením.

Muži také zatínali před vraty stavení do země sekery, bouchali kladivy do skal anebo starých dubů, které jsou považovány za Perunovy stromy. Kromě toho zvedali těžké věci, vykrmené pašíky i členy rodiny, aby měli po celý rok dostatek síly. Ženy bouchaly do podlahy košťaty a velmi hlučně hýbaly s nábytkem. Přípustné bylo i třískání s nádobím během mytí. Čím větší kravál, tím lépe...

Hromnice a pranostiky

  • Po Hromnicích musí zaječice vrhnout, i kdyby jí měli zajíčkové zmrznout.
  • Na Hromnice o hodinu více, půl krajíce, půl píce.
  • Pošmourné Hromnice sedláku milé jsou velice.
  • Únorové hřmění vlhké, sychravé jaro a nemoce rozličné vyznačuje.
  • Když na Hromnice napadne jen tolik sněhu, co je na černé krávě znát, bude brzy teplo.
  • Na Hromnice se nemají otevírat okna, aby hrom neměl k člověku moc.
  • Pak-li na Hromnice jasno bývá, bude zima ještě dlouho živá.
  • Hromnice - zima a léta směsice.
  • Na Hromnice musí skřivan na pole, budiž mu milo nebo ne.
  • Na Hromnice prášenice - vesele kouká sedlák ze světnice.
  • Co nachází husa o Hromnicích, to najde v den Zvěstování Panny Marie kráva a v prvních májových dnech člověk na poli svém.

Zdroje informací:

Pranostik.cz: Hromnice

Wikipedia.org: Hromnice

Living.iprima.cz: Na Hromnice o hodinu více. Jak oslavit první svátek jara podle lidových tradic

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články