Hromotluk Stanisław Radwan: Prý měl 64 zubů a dozorci v koncentračním táboře Bergen-Belsen ukousl hlaveň revolveru

Hromotluk Stanisław Radwan: Prý měl 64 zubů a dozorci v koncentračním táboře Bergen-Belsen ukousl hlaveň revolveru
Zdroj: Wikimedia Commons/No 5 Army Film & Photographic Unit, Oakes, H (Sgt), Public domain

Silák Stanisław Radwan, který se proslavil i jako Stanley Radwan, byl muž opředený mnoha mýty. Jejich pravdivost se zřejmě nedá již nikdy ověřit. Ale jeho příběhy žijí dál, jako třeba ten, podle kterého prý pořádně vyděsil dozorce v koncentračním táboře Bergen-Belsen...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 05. 2023 11:00

Narodil se v roce 1908 v Krakově. A prý s ním bylo hned několik věcí v nepořádku. Údajně mu vyrostlo až 64 zubů a měl také "dvojitá žebra", ať už to znamená cokoli. V osmi letech dokázal zvednout svého otčíma. Zda tomu tak skutečně bylo, nevíme. Jisté ale je, že se stal přeborníkem v zápasech a vzpírání.

Obr v uniformě mariňáka

Jakmile se Stanisławovi naskytla příležitost, přestěhoval se do Gdyně, kde se připojil k námořnictvu. Tam se stal velmi oblíbeným, neboť pro pobavení okolí rovnal podkovy, lámal hřebíky, ohýbal železné tyče a prokousával různé předměty. Kromě toho se měl v různých přístavech zapojit i do wrestlingových zápasů.

Doslova noční můrou ale měl být pro hnědé ozbrojence, kteří se potulovali po Gdaňsku. Těm nacistickou ideologii vyhnal z hlav tak, že jim rozbíjel lebky. Snad šlo o účinnou metodu, ale záleží na tom, zda k tomu skutečně došlo. Mohlo také jít o legendu, která měla utěšit srdce Poláků před blížícím se konfliktem.

Silák v koncentračním táboře Bergen-Belsen

Rozjetou kariéru polského siláka přerušila druhá světová válka. Během obrany Gdyně byl zajat a umístěn do Bergen-Belsenu, odkud se měl pokusit utéct. Údajně dokázal holýma rukama rozbít cihlovou zeď. Tím ale jeho triky nekončily. Když se o Stanisławových schopnostech dozvěděli dozorci, chodili ho strašit s revolverem. Když mu vložili hlaveň zbraně do úst, měl ji ukousnout. Prý se o tom dozvěděl i samotný Adolf Hitler a pozval ho, aby před ním vystoupil. Polák ho ale hrdě odmítl.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Don Cummings (@doncummingssteelbending)

Po válce emigroval do USA, kde se usadil v Clevelandu. Znovu začal bojovat. Ani jednou neprohrál. Aktivně se také zapojil do života polské komunity v Americe. Byl členem mnoha organizací sdružujících jeho krajany. Moderoval také vysílání v rádiu, vydělával si jako bodyguard slavných a účetní. Nikdy nepřišel pozdě. Odtud pochází také vtip, že raději zvedl ze závěje své auto, než aby přišel pozdě do kanceláře. Stanisław Radwan zemřel v roce 1998 a zanechal po sobě dva syny a dceru. 

Zdroje informací:

Historiawisly.pl: Stanisław Radwan

Twojahistoria.pl: Prawdziwi mężczyźni żują gwoździe – ten Polak był na to żywym dowodem

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články