Z lidí zbyly jen stíny: Smutné dědictví Hirošimy a Nagasaki

Z lidí zbyly jen stíny: Smutné dědictví Hirošimy a Nagasaki
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
K atomovému útoku na Hirošimu došlo 6. srpna 1945.O tři dny později shodilo americké letectvo atomovku na Nagasaki.Posádka bombardéru Enola Gay, jejichž Little Boy zasel v Hirošimě totální zkázu.Tito lidé zase svrhli na Nagasaki bombu s přezdívkou Fat Man.+ 14 fotek+ 15 fotek

Toto datum bude již navždy zapsáno černým písmem v kronice japonské historie – 6. srpna 1945. Tehdy se nad Hirošimou rozzářilo oslepující světlo. Kdo byl zrovna poblíž, neměl před sebou více než pár sekund života. A pak nic. Okamžité ukončení existence. Zbyl jen stín, nebo části těla. Děsivé memento toho, co dokáže jeden člověk udělat druhému.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 03. 2021 14:00

V pondělí ráno, 6. srpna 1945, shodilo americké letectvo na Hirošimu atomovou pumu Little Boy, o tři dny později došlo ke svržení Fat Mana na Nagasaki. Během čtyř měsíců zemřelo v Hirošimě okolo 90 až 166 tisíc osob, Nagasaki hlásilo 60 až 80 tisíc obětí.

Little Boy

Když nad Hirošimou explodoval Little Boy, záblesk oslepujícího a vroucího světla spálil doslova vše, čeho se dotkl. Kdo se v tom okamžiku nacházel v okruhu o velikosti 1,6 km, přestal téměř okamžitě existovat. Byl vymazán ze zemského povrchu. Zbyl po něm jenom stín – jako po starém muži, který seděl na schodech banky Sumitomo. Dnes je tento patrně nejznámější artefakt strašlivých událostí v Hirošimském muzeu míru, aby návštěvníkům připomínal důsledky používání jaderných zbraní.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @dleitmair

Bomba však neničila jen lidské životy, ale i okolní budovy, které se proměnily v hromady suti. Žár z exploze byl natolik intenzivní, že do země obtiskl i obrysy žebříků, oken, vodovodních ventilů a jízdních kol.

Konec Hirošimy

Jedna čtvrtina obyvatel Hirošimy zahynula při explozi, druhá v následujících měsících. Totální destrukce obsáhla plochu přes čtyři kilometry od epicentra. K požárům docházelo ještě o dva kilometry dále a i dvacet kilometrů od výbuchu bylo možné najít vybitá okna. Celkový počet obětí se odhaduje až na 200 000. Bomba totiž zasáhla rovněž městskou nemocnici. Usmrtila většinu personálu a zničila skoro všechny zásoby léků a zdravotnického materiálu.

Události v Hirošimě navždy změnily svět. O pár dní později oznámil japonský císař bezpodmínečnou kapitulaci. Američané právě všem předvedli, že se bude bojovat na zcela jiné úrovni...

Hibakuša

Těm, kteří přežili bombardování, se začalo říkat hibakuša, což v překladu znamená explozí zasažení lidé. Japonsko se poté stalo, a nadále je, tvrdým odpůrcem nukleárních zbraní a zastává názor, že by mělo dojít k jejich likvidaci. Charles Pellegrino podává v knize Poslední vlak z Hirošimy mrazivé svědectví: „Výbuch vytvořil takzvané aligátory. Byli to lidé bez očí a tváře. Nebyli ze sebe schopni vydat srozumitelný zvuk, jenom nepřetržitě mumlali a to bylo horší než křik. Jeden muž s vážnými popáleninami neustále chodil tam a zpět a přitom držel za nohy své mrtvé dítě.”

Mezi postižené patřili také korejští chlapci, které čekaly v obou městech nucené práce. Každá sedmá hirošimská oběť měla být právě korejského původu. Po mnoho let se korejské straně nedostávalo od Japonců patřičného uznání, a to včetně odepření různých kompenzací. Většina stížností byla ale v poslední době vyřešena soudy.

Zdroje informací:

Wikimedia.org: Nagasaki, Hiroshima

Allthatinteresting.com: See The Eerie Shadows of Hiroshima That Were Burned Into The Ground By The Atomic Bomb

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články