Trpký osud Stalinova syna: Jakov Džugašvili měl kvůli tyranskému otci ze života peklo

Jakov Džugašvili: Nejstarší syn Josifa Stalina se kvůli tyranovi nervově zhroutil, zemřel v koncentračním táboře Sachsenhausen
Zdroj: Wikimedia Commons/Wolfram von Richthofen, public domain

Jakov Džugašvili, nejstarší syn sovětského diktátora Josifa Stalina, to v životě neměl vůbec lehké. Otec jej psychicky týral a také odmítl zachránit z koncentračního tábora. Jakov nakonec v Sachsenhausenu spáchal sebevraždu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 09. 2022 16:00

Jakov se narodil v roce 1907, což byl, pro tehdy ještě neznámého Stalina, poměrně rušný rok. Pro bolševickou věc a Leninovo uznání vyloupil banku v Tiflisu (dnes Tbilisi). Následoval úprk před carskou policií do Ázerbájdžánu, během něhož zemřela jeho první manželka Jekatěrina Svanidzeová na tyfus. Jakov zůstal se svou tetou, která z něho vychovala citlivého a tichého muže. Když ho však k sobě povolal Stalin, změnil se mu celý svět.

Jaký byl Josif Stalin otec?

Pokud byste u Stalina hledali jeho nejhorší vlastnost, byla by to patrně nemilosrdnost. Ve vedení Sovětského státu se to možná osvědčilo, jako otec ale naprosto zklamal. Matka chtěla mít z Jakova kněze, ale Josif na to měl poněkud jiný názor. Rozhodl se svého syna psychicky a fyzicky mučit.

Když se Jakov přestěhoval k otci, zjistil spoustu nových věcí. Třeba to, že Stalin má novou ženu Naděždu Allilujeva a dvě děti. Vasilij se narodil v roce 1921, Světlana o pět let později. I oni si zažili své. Z Vasilije se stal silný alkoholik, Světlana se musela vyrovnat s matčinou sebevraždou.

Jakov Džugašvili se pokusil o sebevraždu

Vztah mezi otcem a synem se ještě více zhoršil, když se Jakov na konci dvacátých let seznámil s mladou Zojou Guninou, dcerou pravoslavného kněze. Začali spolu žít a plánovali svatbu. Když přijeli za Stalinem, aby jejich svazku požehnal, propukl u něho šílený záchvat vzteku. Zoja vzala nohy na ramena, Jakov se z toho nervově zhroutil.

Po chvilce se začal ohánět pistolí ve snaze střelit se do srdce. Minul, kulka putovala do plic. Stalinova manželka Naděžda mu obvázala hruď a zavolala lékaře. Diktátor mu prý pak řekl, že ani tohle nedokázal udělat pořádně. Svatba se sice konala, soužití Jakova a Zoje však nebylo šťastné. Jediná dcera jim brzy zemřela. Vydrželi spolu necelé dva roky. Jakov se pak podrobil otci a nechal se zapsat do dělostřelecké akademie Rudé armády. Pouhý měsíc před německou invazí do Sovětského svazu byl jmenován velitelem dělostřelecké baterie.

Stalinův syn zemřel v koncentračním táboře Sachsenhausen

Jakov sice patřil do záložní armády, když ale vypukla válka, byl také povolán do bitvy. Stalin mu prý tehdy zavolal a jen zařval: „Jdi bojovat!“ Dlouho však na bitevním poli nepobyl. Začátkem července 1941 se i se svými muži vzdal německým jednotkám v Bělorusku. Sice se pokusil o útěk, avšak bez úspěchu. Nacisté mu zprvu nechtěli ublížit. Přáli si, aby Stalinův vlastní syn dobrovolně přešel na jejich stranu. Začali šířit fámy o tom, že se vzdal dobrovolně. Tomu zpočátku věřil i jeho otec. Až pak zjistil, že to byla lež.

Adolf Hitler nabídl Stalinovi, že Jakova vymění za slavného polního maršála Friedricha Pauluse, jehož Rusové zajali u Stalingradu. Stalin však odpověděl: „Neměním polní maršály za poručíky.” Navíc si byl již jistý, že ho Jakov nezradí. A skutečně nezradil. O dva roky později spáchal, tentokrát již doopravdy, sebevraždu. V koncentračním táboře Sachsenhausen se chytil plotu, jenž byl pod elektrickým napětím.

Zdroje informací: 

Wikimedia.org: Jakov Džugašvili

Allthatsintertesting.com: Yakov Dzhugashvili, The Tortured First Son Of Stalin Who Died After Being Captured By Nazis

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články