Linda (43): Otec mého syna se před deseti lety vypařil. Teď se z ničeho nic zjevil a chce ho do péče

Linda (43): Otec mého syna se před deseti lety vypařil. Teď se z ničeho nic zjevil a chce ho do péče
Zdroj: Freepik

Linda se o syna Mirka starala sama od jeho dvou let, protože partner je opustil. Neozval se dlouhých deset let. Teď se zjevil a chce Mirka do péče. Linda s tím nesouhlasí. Nedokáže mu odpustit, že je nechal ve štychu. Mirek ale chce trávit s otcem čas, aby dohnal ztracená léta.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 20. 08. 2022 07:00

Když byly synovi dva roky, jeho otec Dan nás opustil. Neozval se dlouhých deset let. Teď mi tvrdí, že je jiným člověkem a chce plnit roli otce. Nechtěla jsem Mirkovi (12) lhát, tak jsem mu to řekla. Rozhodl se, že chce bydlet u svého otce a dohnat ztracené roky. Já s tím ale nesouhlasím.

Partner mě opustil

Dan (45) se před lety nezachoval tak, jak bych očekávala. Když byly našemu synovi Mirkovi dva roky, jednoho dne utekl. A to prosím pěkně jen tak. Beze slov, bez vysvětlení. Nechal nás v holém bytě a utekl. Dlouho jsem čekala, že se vrátí, věci se vysvětlí a my pojedeme dál. To se ale nestalo.

Na Mirka jsem byla od jeho dvou let sama. Nebo ne tak úplně. Rodiče mi pomohli překonat dobu bez peněz. Poskytli nám střechu nad hlavou a lásku. Díky nim jsem dokázala ustát to, že mě opustil člověk, kterému jsem věřila a milovala ho. Pomáhali mi s výchovou syna, který byl svého času nezvladatelný.

Trpěl ADHD a byly časy, kdy jsem z něj byla na prášky. S přibývajícím věkem a fotbalem, na který začal chodit, se poměrně dost uklidnil. Stal se z něj šikovný fotbalista. I když se děda snažil zastat roli otce, ve svém věku už na to neměl. Několikrát jsem byla svědkem toho, jak Mirkovi chybí otcovský vzor. Já si ale vždycky říkala, že než mít tátu jako Dan, to raději žádného.

Partner se zjevil po deseti letech

Roky plynuly a my se synem jsme se osamostatnili. Koupila jsem nám menší byt, kde jsme začali žít jako neúplná rodina. Občas jsem si domů přivedla nějakého muže, ale když se Mirkovi nelíbil, ve vztahu jsem nepokračovala. Dalo by se vlastně říct, že jsem synovi obětovala všechno. Osobní i společenský život, vytouženou práci...

Nestěžuji si, ani toho nelituji. Svého syna miluji a vždycky jsem pro něj chtěla jen to nejlepší. Teď se ale situace mění. Po deseti letech si nás Dan našel. Prostě se jednoho dne zjevil a žádal o odpuštění. Asi chápete, že to nešlo. Jen tak? Kde byl, když byl malý nemocný? Kde byl, když jsme neměli peníze?

Ze začátku po mě chtěl, abychom Mirkovi řekli, kdo je a on s ním mohl navázat kontakt. Něco mi říkalo, abych to nedělala. Pak jsem uznala, že má právo vědět, kdo je jeho otcem. Zprvu spolu chodili jen na procházku nebo do kina. Když přišlo na řadu první přespání u otce, byla jsem z toho nesvá. Bylo to něco nového a nelíbilo se mi to.

Syn chce bydlet u svého otce

Dan ale šel ještě dál. Vyslovil přání, aby u něj syn mohl být týden v kuse. Něco na způsob střídavé péče. Na to už jsem řekla ne. Dan se s tím ale nehodlal spokojit a začal o syna bojovat. A abych to neměla lehké, Mirek k němu chce. A bohužel, ne jenom na týden. Chce u něj bydlet. „Musíme toho tolik dohnat," prosí mě.

„S tebou jsem vyrůstal, ale tátu neznám," namítá. A já se obávám, že jsem v pasti. Dan je v jeho rodném listě uvedený jako otec. Podle dostupných informací vede spořádaný život. Pokud na to půjde soudně, bojím se jeho výhry. Nedokážu mu odpustit, že nás nechal ve štychu, ale ani mu nechci odpírat roli otce. Bylo by nejlepší, kdyby se nikdy neukázal...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články