Jana (31): Našla jsem si muže s dítětem, po kterém jsem nikdy netoužila. Ale něco se změnilo

Jana (31): Našla jsem si muže s dítětem, po kterém jsem nikdy netoužila. Ale něco se změnilo
Zdroj: Freepik

Jana dítě nikdy nechtěla. A přece jen se o jedno stará. Její partner Libor má totiž ve střídavé péči dceru, kterou jí hodil na hlavu. Janě došla trpělivost a chce vztah opustit. Kvůli malé Karolíně jí to ale nejde, tu holku má totiž ráda.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 06. 2022 13:00

Když jsem poznala Libora (35), myslela jsem si, že bych s ním mohla být šťastná. Je ale jedna věc, která mi vadí. Do vztahu vstoupil i s dcerou Kájou (8). Děti jsem nikdy nechtěla, ale s ní jsem se dokázala tak nějak smířit. Vadí mi něco jiného, jak se k ní Libor chová a že mi ji vlastně pořád dává na starost.

Našla jsem si muže s dítětem

Nemám konkrétní důvod, proč nechci děti. Zkrátka to v sobě nemám. Necítím se na to, někoho vychovávat a starat se o něj. To, že mi kvůli tomu krachly dva vážnější vztahy, je vedlejší věc. Když jsem poznala Libora, něco se ve mně zlomilo. Hned na začátku mi řekl, že má ve střídavé péči dceru.

Říkala jsem si, že dva týdny v měsíci snad malé dítě snesu. A byla to pravda. Karolína je velmi dobře vychované dítě, ví, co se sluší a patří. Nedělalo nám problém najít k sobě cestu. Staly se z nás kamarádky a já si ji oblíbila. Ze začátku mi nevadily dny, kdy byla u nás. Hodně věcí jsme podnikaly společně.

Zhruba po roce ale přišla změna. A to z Liborovy strany. V týdnech, kdy měla být Karolína u něj, potažmo u nás, bral kramle. Přestal ji vyzvedávat ve škole, nebo s ní dělat úkoly. Veškerou péči o ni nechával na mě. Nejde o to, že by mi vadila ona. Vadí mi to, jak ke vztahu začal přistupovat Libor. Jako kdyby ze mě automaticky udělal náhradní matku.

O jeho dítě se starám jen já

Bydlíme u něj, a tak nemám ani kam utéct. Svůj byt jsem opustila, nemám jiné útočiště. Celé mi to začíná přerůstat přes hlavu. Týden, kdy je Karolína u nás, nic nestíhám, protože jsem s ní. Objíždím s ní kroužky, dělám úkoly a chodíme spolu ven. Libor je buď v práci, nebo v hospodě. Když jsem se ho ptala, jestli by nebylo na místě, aby byl víc s dcerou, hned se stavěl na zadní.

„Prosím tě, vždyť s ní jsem. Co děláš?" supěl. Nemyslím si. Kdy jsi s ní naposledy dělal úkoly? Nebo kdy jsi ji po škole vyzvedl a vzal na hřiště?" chrlila jsem ze sebe. Myslím, že se jí dostatečně nevěnuješ. Do hospody můžeš chodit, když je u své matky," dodala jsem. Naivně jsem čekala, že se něco změní.

Libor se ale dál chová tak, jako kdyby žádné dítě neměl. On si totiž vážně myslí, že stačí, aby se s ní díval večer hodinu na televizi. Je mi z toho smutno. I když v sobě nemám mateřské pudy, Karolíny je mi líto. Je to hodné děvče, které zažilo rozvod svých rodičů. Nemá stálý domov, pořád mezi rodiči pendluje jako nějaká hračka.

Chci opustit svého přítele

Libor se mi svým chováním znechutil a už v něm nevidím tak skvělou partii. Nejraději bych ho opustila a začala žít po svém. Nejde to. Na srdci mi leží Karolína. Mám tu holku ráda a nechci ji nechat otci napospas. Napadlo mě, že bych se sešla s její matkou a ověřila si, jaký byl Libor vlastně otec. A poradila bych se s ní, co dál.

Otázkou je, zda na to mám vůbec právo. Jestli nebude jednodušší vztah opustit a zbytek neřešit. Když jsem to ale Karolíně naznačila, rozbrečela se. A řekla mi, že mě má moc ráda. Takže vážně nevím, co mám dělat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články