Kdo byl doopravdy Jan Palach: Kluk, který se pral, když někomu ubližovali, a muž, který ženy miloval

75. výročí narození Jana Palacha: Jak žil student, který se upálil na protest proti okupaci Československa?
Zdroj: Wikimedia Commons, Balles2601, CC BY-SA 4.0

Jan Palach, kterého si většina lidí pamatuje kvůli sebeupálení na protest proti okupaci Československa Sověty, by 11. srpna slavil 75. narozeniny. Jaké bylo jeho dětství a období dospívání? Zamiloval se do někoho? A byl to skutečně spíše mlčenlivý kluk, nebo měl naopak jinou povahu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 08. 2023 16:00

Janu Palachovi bylo 20 let, byl studentem historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Dne 16. ledna 1969 se na Václavském náměstí upálil na protest proti okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy.

Jan Palach byl neposedné dítě s bujnou fantazií

Deník Blesk přišel před několika lety se zajímavou informací z Palachova dětství. Odmalička měl být velmi živý. To však bylo již trošku náročné pro jeho dědečka, který se o něho v tu dobu staral. A tak ho jednoduše přivázal na špagát, jako nějakou kozu. Zřejmě to však na něm ale nezanechalo žádné následky.

Ruku v ruce s hyperaktivitou šla i bujná představivost. Ta byla značně ovlivněna jeho otcem, který miloval období husitství. Snažil se mu tak, při každé volné chvíli, o této historické etapě našich dějin sdělit co možná nejvíce informací. Jan si tak velmi rád hrál na Jana Husa, který se, paradoxně, nechal pro pravdu upálit na hranici. Místní z jeho rodných Všetat ho ale považovali za blázna. Později, když studoval, prý rád chodíval po obrubnících chodníků a prozpěvoval si. A když sem tam zašel do hospody, vyprávěl, co všechno dokáže, až bude doktorem filozofie. Zato si od strýce vysloužil přezdívku doktor Kecal.

Tajemná přítelkyně Jana Palacha

Jan Palach neměl jen plnou hlavu husitů a filozofie. Měl čas také na lásku. Když po upálení ležel na nemocničním lůžku, měl volat nějakou Evu. Neznámou dívkou byla Slovenka Eva Bednáriková. Seznámil se s ní na Fakultě sociálních věd a publicistiky, a to na podzim roku 1968. Byla o čtyři roky starší.

Dohromady je dala dlouholetá kamarádka z Všetat, Helena Zahradníková. Jaký měl k oběma ženám vztah, není doposud zcela jasné. Zahradníková měla být údajně jeho snoubenkou, ve skutečnosti k ní však měl chovat spíše otcovský vztah. Trpěla obrnou, takže ji měl spíše chránit. A v agónii ostatně volal Evu a ne ji. Dle některých historiků ho právě ona měla připravit o panictví. Byla také u něho v den jeho úmrtí. Jejich vztah zůstane asi navždy tajemstvím, neboť Bednáriková se rozhodla s novináři nekomunikovat a svůj postoj nikdy nezměnila.

Rváč, který nezkazil žádnou lumpárnu

Díky nejrůznějším analytikům panoval obecný názor, že Jan Palach byl uzavřený kluk, který se stranil ostatních. S tím rozhodně nesouhlasil jeho kamarád Stanislav Hamr, který se nakonec rozhodl vystoupit z anonymity a říct, jak tomu skutečně bylo. Dle jeho slov byl Jan rváč a veselá kopa, nikdy nezkazil žádnou lumpárnu.

Kromě historie se měl také zajímat o zbraně. Byl povahově radikální, zabít by prý ale nemohl. Střílet ale uměl. Problémy mu ani nedělalo vyhodit něco do povětří. Spolu s panem Stanislavem si pak nastudovali vysokoškolskou učebnici chemie, aby přesně věděli, jak vyrábět výbušniny, které jim neutrhnou ruce.

Jan se měl také pouštět do křížku se staršími kluky. Vadilo mu zejména, když šikanovali mladší nebo týrali zvířata. Rvát se uměl do krve, vzdát se nebylo možné. Hodně také na sobě pracoval. Nebylo to však proto, že by ho sport zajímal. Potřeboval se pouze udržet v kondici. Také si neustále posunoval svůj práh bolesti. Častokrát si měl pod nehty zarážet jehly, anebo chtěl, aby mu jeho kamarád drtil prsty ve svěráku. Jakoby věděl, že ho za několik let čekají nepředstavitelná muka, která bude muset vydržet až do hořkého konce.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jan Palach

Archiv.hn.cz: Svatouškovský pohled na Jana Palacha už mě štval, říká jeho kamarád Stanislav Hamr. Promluvil i o tom, že se Palach jako kluk trénoval ve snášení bolesti

Zprávy.aktuálně.cz: Tajemná přítelkyně Jana Palacha. Spolupracovala Slovenka s komunistickou policií?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články