Žena, která by mohla být Šípkovou Růženkou: Karolina Olsson údajně spala dlouhých 32 let

Skutečná Šípková Růženka? Karolina Olson údajně spala 32 let a 42 dní
Zdroj: Wikimedia Commons/Dagens Nyheter, Public domain

Do skupiny mimořádných lékařských záhad patří i spánek Karoliny Olsson, který údajně trval 32 let. Proč tato žena strávila podstatnou část života v posteli? A je její příběh pravdivý?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 06. 2023 16:00

Karolina Olsson se narodila v roce 1861 ve Švédsku. Jako 14letá dívka upadla do hlubokého spánku a údajně se probrala až ve 46 letech. Celou dobu (32 let a 42 dní) byla upoutaná na lůžko a nevnímala okolní svět. Usnout měla poté, co údajně upadla na ledě. Domů přišla s modřinami, migrénou a bolavými zuby. Zajímavé je, že její matka to považovala za práci čarodějnic a poslala Karolinu do postele. Není se čemu divit, bydleli na malé vesnici...

Šípková Růženka v hledáčku vědců

Po celá desetiletí, kdy Karolina spala, se o ni neúnavně starala vlastní rodina. Všichni se modlili za zázrak. Jinak to ani nešlo. Medicína byla v koncích. Lékaři prý tvrdili, že její stav se vymyká konvenčnímu pojetí poruch spánku a zpochybňuje hranice lidské odolnosti. Nepomáhaly elektrošoky ani píchání ostrou jehlou. Její neobvyklý stav ale na druhou stranu dal vzniknout mnoha vědeckým studiím, jenž se věnovaly pochopení složitosti spánku a jeho vlivu na lidské zdraví.

V případě Karoliny Olsson se pracovalo hned s několika teoriemi, jenž se týkaly neurologie, psychologie a hormonální nerovnováhy. K úspěšnému vyřešení jim však chyběly diagnostické nástroje, které se v dnešní době považují za standardní. Přesto jedna z verzí převládala. Mohlo jít o hysterickou katalepsii. Tento stav se vyznačuje nehybností a bezvědomím. Jedna věc tady ale neseděla. Už se dávno měla probudit.

Probuzení Karoliny Olsson

Karolina se údajně probudila až v roce 1908. O tři roky dříve prý měla plakat ze spánku, když jí rodina sdělila, že je její matka po smrti. Ale žena spala dál. Svědkem jejího probuzení byla hospodyně, která zaslechla podivné zvuky. Vyběhla nahoru a uviděla, jak se nyní již 46letá Karolina potácí a z očí jí tečou slzy. Nepoznávala totiž své bratry, na nic si nevzpomínala a venku na ni čekal úplně jiný svět.

Schopnost číst a psát jí zůstala, objevily se však psychické problémy. Měla panickou hrůzu z cizích lidí. Po fyzické stránce ale byla ve velmi dobrém stavu. Zbytek svého života strávila produktivně a zemřela až v roce 1950 ve věku 88 let. Lidé ji popisovali jako tvrdou pracovnici, která se zdá být spokojená se svým životem v ústraní. Pravý důvod jejího dlouhého spánku se asi již nedozvíme. Postupem času se ale objevilo jedno možné řešení. Jako dívka mohla prožít opravdu šokující a traumatizující zážitek, po jehož prožití potřebovala "vypnout" své vědomí. Bylo by něco takového možné? A je vůbec příběh této Šípkové Růženky pravdivý?

Zdroje informací:

Annabelfrage.com: The Curious case of Karolina - a real Sleeping Beauty

Historyofyesterday.com: Karolina Olsson: The Woman Who Slept For 32 Years

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články