Skutečná Šípková Růženka: Prospala devět let, matka ji prý vyživovala portským a cukrem

Skutečná Šípková Růženka: Prospala devět let, matka ji prý vyživovala portským a cukrem
Zdroj: Wikimedia Commons/Bernhard Keil, Public domain

Ellen Sadler byla zcela obyčejná dívka. Tedy až na to, že záhadně prospala období od března 1871 do prosince 1880. Co způsobilo tak neuvěřitelně dlouhý spánek?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 11. 2021 11:00

Ellen Sadler se narodila 15. května 1859, byla nejmladší mezi dvanácti sourozenci. Její příběh začíná v ospalé anglické vesničce Turville, která v té době čítala 400 obyvatel. Na rohu jedné ulice stála, a prý stále stojí stará chalupa, v níž žila Ellen a její velká rodina.

Ospalá Ellen Sadler

Ellen měla velmi klidnou povahu. Většinou působila zasněným dojmem, možná až apaticky. Její sourozenci si zvykli na to, že trpí melancholií a nemá žádné přátele. Veškerý svůj volný čas nejraději trávila u okna ložnice, skrze které pozorovala okolní svět. Něco tady ale přesto nesedělo. Rodiče se chystali do práce, děti do školy. Ellen ale ještě stále spala.

I tak to její rodině nepřipadalo divné. Ospalost byla u Ellen na denním pořádku. Když byla vzhůru, dokázala celé hodiny sledovat polena hořící v krbu. Krev se jí do žil vlila pouze tehdy, když otčím přišel večer domů opilý, to mu pak pořádně vyčinila. Jednoho dne si ale dívka začala stěžovat na ukrutné bolesti hlavy.

Skutečná Šípková Růženka

Rodiče se to raději rozhodli řešit a poslali jedenáctiletou Ellen k lékaři do nedalekého Marlow. Ten jí po vyšetření diagnostikoval absces. S tím si měli poradit odborníci v nemocnici v Readingu, kde Ellen strávila dlouhých 17 týdnů. Jakmile se začala cítit lépe, propustili ji domů. O dva dny později, tedy 29. března 1871, ale usnula hlubokým a dlouhým spánkem. Toho večera se z Ellen stala Šípková Růženka. Ráno se totiž neprobudila jako každý jiný den.

Na pomoc jí přispěchal doktor Hayman ze Stokenchurchu, dívku však nedokázal probudit. Kdyby slabě nedýchala, myslel by si, že je mrtvá. Stará chalupa v Turville se záhy stala vyhledávaným místem. A bodejť by ne, když noviny The Times psaly o Ellen jako o největším nevysvětlitelném jevu všech dob.

Spící atrakce

Ellenina matka neměla nejmenší problém s tím, aby svou dceru vystavovala jako cirkusovou atrakci za peníze. Kdo chtěl, mohl si dokonce na památku ustřihnout pramen jejích vlasů. Zajímavý byl již samotný pohled na spící dívku. Dýchala bez potíží a pravidelně. Pokožku měla jemnou a teplou. Nebyla ani vyhublá, tělo bylo stále pružné. Jen chodidla a nohy měla ledově studené.

Někteří lidí proto pojali podezření, že jde o podvod. A jak mohla být Ellen udržovaná při životě tak dlouho bez jídla? Matka jí prý dávala jen portské víno a cukr. Zprvu dokázala dívce otevřít ústa, pak jí portské nalévala koutkem úst a dírou po chybějícím zubu.

Probuzení Šípkové Růženky

Tvrzení rodiny byla ovšem jedna věc a realita druhá. A tak se je různí lékaři snažili navštívit neohlášeně a přistihnout takzvaně při činu. Nebo zapichovali do Elleniných rukou a nohou jehly v domnění, že zareaguje. Dokonce byla navržena elektroterapie. Dívka však spala dál. Její matka zemřela v květnu roku 1880 a zhruba o půl roku později se Ellen začala pomalu probouzet. Na Silvestra byla již plně vzhůru.

Ač už bylo Ellen 21 let, chovala se jako dítě. Nestihla dospět a ani si na nic nepamatovala. O něco později se přestěhovala k tetě a začala si vydělávat prací s korálky. Pak přišla na řadu svatba s farmářem z Readingu. Dlouhý spánek se jí už nikdy nevrátil. Zjistíme někdy pravdu o tom, co a proč se jí přihodilo?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: The Sleeping Girl Of Turville

Discover.hubpages.com: The Sleeping Girl Of Turville: The True Story Of A Girl Who Fell Asleep For Nine Years

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články