Fascinující příběh chlapce, který nespal: Randy Gardner zůstal vzhůru 11 dní

Fascinující příběh chlapce, který nespal: Randy Gardner zůstal vzhůru 11 dní
Zdroj: Unsplash

Začalo to jako školní projekt, o jehož “pokusném králíkovi” měl rozhodnout hod mincí. Tato úloha nakonec v roce 1963 připadla na Randyho Gardnera, který se měl pokusit být vzhůru co nejdéle. Všechny změny v chování pečlivě zaznamenával jeho spolužák Bruce McAllister.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 09. 2021 14:00

Po dvou dnech bdění se začaly projevovat první příznaky spánkového deficitu. Měl potíže se zaostřením zraku a některými slovy v jazykolamech. Dobře na tom nebyl ani Bruce, který rovněž výrazně omezil spánek, aby mohl být u Randyho téměř nepřetržitě. Po třech dnech spánkové deprivace se ale probudil vestoje s hlavou opřenou o zeď. Nastal čas naverbovat třetí osobu - spolužáka Joea Marciana.

11 dní bez spánku

Neobvyklá amatérská studie tří středoškoláků začala přitahovat pozornost odborníků. Ti se v této oblasti zdráhali provádět jakékoli pokusy, neboť nikdo přesně nevěděl, jak by to testovaný subjekt poškodilo. Strach měli i Randyho rodiče. Pořád tady byla totiž možnost, že by to jeho organizmus nemusel vydržet. Do experimentu se poté zapojil i nadporučík John J. Ross a William Dement, odborník na spánkovou problematiku ze Standfordské univerzity.

Třetí den si Ross všiml, že se u Gardnera projevily potíže s ovládáním emocí. Nálady se u něj střídaly jako na běžícím páse. Ve dne rád hrával s ostatními basketbal a pinball. Po pěti dnech nastoupily halucinace. Ke konci experimentu došlo i na senzorické a kognitivní schopnosti. Začal zapomínat různé věci, jako kdyby se u něj projevilo rané stádium Alzheimera. Konečný výsledek zněl: 264 hodin a 25 minut bez spánku, čili 11 dní.

Spánek Randyho Gardnera

Pokud si myslíte, že se po překonání světového rekordu Randy svalil do postele a konečně usnul, jste na omylu. Ihned po ukončení experimentu zamířil na tiskovou konferenci. Tam novinářům dopodrobna vyprávěl vše, co se mu během nekonečných jedenácti dní přihodilo.

Poté zamířil do nemocnice na EEG. Až pak přišel vytoužený spánek, který trval dlouhých 14 hodin. Tolik potřeboval na to, aby se zregeneroval. Další den šel dokonce do školy. Choval se naprosto normálně. Jako by se nic nestalo. Čilý jako rybička.

Nezdravý rekord

Gardnerovo zdraví však bylo pouze relativní. Pravděpodobně za to mohl nízký věk, jeho tělo se s nepřirozeným úbytkem spánku dokázalo na čas vyrovnat. V pozdějším věku ovšem začal trpět nespavostí. Považoval to za jakýsi druh karmy, neboť nespal v době, kdy mohl. Teď by zase spal, ale nešlo to. Takto se trápil spoustu let. Nespavost se mu podařilo překonat až roce 2017, přesto dokáže zabrat maximálně na šest hodin.

Jeho výkon se podle Guinnessovy knihy rekordů mělo podařit pokořit hned několika lidem. Sama společnost, která zaznamenává rekordy, ale tyto nebezpečné pokusy přestala certifikovat. Na prvním místě je totiž vždy lidské zdraví.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Randy Gardner 

Grunge.com: The Fascinating True Story Of The Boy Who Stayed Awake For 11 Days

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články