Královská svatba Jindřicha VIII. a Anny Boleynové: Řekli si ano, i když on byl ženatý s jinou

Taková velká láska to byla - a pak dal Jindřich VIII. Annu Boleynovou popravit...
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Král Jindřich VIII. a Anna Boleynová byli oddáni 25. ledna 1533. Problém je jen v tom, že už za sebou měli jednu tajnou svatbu a Jindřich byl navíc pořád ještě manželem Kateřiny Aragonské. Jak se mohlo něco takového přihodit? Láska si prostě poroučet nedala ani v minulosti – a to dokonce ani od papeže.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 25. 01. 2021 08:00

I když bylo v minulosti zcela běžné, že se v panovnických rodech při sjednávání sňatků na city příliš nehledělo, neznamená to, že by nevěděli, co je to láska. Své by o tom mohl vyprávět třeba anglický a irský král Jindřich VIII. z rodu Tudorovců. Ten se měl na otcovo přání oženit s vdovou po vlastním bratrovi – Kateřinou Aragonskou. Šlo o výhodné spojenectví, které by jeho otci Jindřichu VII. otevřelo dveře do Španělska. I když se pak cesta ke sňatku mírně zkomplikovala, stala se nakonec o šest let starší Kateřina skutečně jeho ženou a také královnou. Manželství bylo dokonce uzavřeno s láskou, což nebylo tak obvyklé. Jenže pak přišly problémy…

Marné čekání na syna

Co může být pro krále větší potupa než to, že stále nemá mužského potomka a právoplatného nástupce? Kateřina sice porodila několik dětí, ale kromě dcery Marie všechny záhy zemřely. A v tom se na královském dvoře objevila krásná Anna Boleynová. Mladý král se bezhlavě zamiloval a Anna toho dokázala náležitě využít. Tak dlouho ho přesvědčovala, až se Jindřich VIII. rozhodl požádat papeže o zrušení svého manželství s Kateřinou. Nebylo to ale vůbec lehké.

Přes překážky k oltáři

Kateřina by snad sama na manželství s králem, který ji zjevně zavrhl, ani tak netrvala, ale byla tetičkou římského císaře Karla V., který se rozhodl tlačit na papeže, aby Jindřichově žádosti nevyhověl. Situace se tak táhla, někteří vyjednavači byli mezitím odstaveni, nastaly změny na církevních postech, a to všechno jenom proto, aby si mohl Jindřich VIII. vzít Annu Boleynovou.

Ke zrušení manželství sice zatím pořád nedošlo, ale Kateřina se jednoho dne dozvěděla, že musí opustit královský palác. Jindřich potřeboval její komnaty pro svoji milenku – a jak se brzy ukázalo, tak i pro svoji další manželku.

Tajná svatba a pak ještě další

Papež se ke zrušení manželství pořád neměl, a tak se Jindřich s Annou zařídili po svém. Kateřina byla z dohledu a oni dva se jednoduše tajně vzali. A protože nová králova žena přišla brzy po svatbě do jiného stavu, bylo potřeba s tím něco udělat. I když byl Jindřich stále oficiálně ženatý s Kateřinou, nikdo už s jejím návratem ke dvoru nepočítal, a tak se v lednu 1533 uskutečnil oficiální sňatek krále a Anny, což je sice těžko pochopitelné, ale historicky doložitelné. Předešlé manželství pak bylo zrušeno až o několik měsíců později. Aby Anna dosáhla svého po všech stránkách, byla v září stejného roku korunována královnou místo odstrčené Kateřiny.

Anna brzy litovala

Anna do svého manželství s králem investovala tolik, že by si snad i zasloužila, aby vyšlo. Osud ale nebyl přívětivý ani k ní. Částečně za to mohly její výbuchy vzteku, částečně i Jindřichova netrpělivost v touze po stále nepřicházejícím mužském potomkovi. Už po třech letech se svazek začal rozpadat. Když navíc Anna potratila chlapce, rozhodl se Jindřich jednat a všechno svedl na čarodějnice. Tohle manželství prý bylo jejich dílem, což mu dávalo právo jednat. Nejprve nechal zlikvidovat značnou část rodu Boleynů a pak uvěznil, obvinil z nevěry a dal popravit i samotnou Annu. Ta si jistě s blížícím se násilným koncem svého života vyčítala, že se do takového dobrodružství vůbec kdy pouštěla.

Jací byli naši předkové? Cudnější, věrnější, smířenější se životem tak, jak běží? Můžeme si to myslet, historie nám ale ukazuje i jejich docela jinou stránku.

Zdroje:

Wikipedia: Anna Boleynová

Wikipedia: Jindřich VIII.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články