Krvavá ostuda českého stavebnictví: Za pád domu v Praze prý mohly kapitalistické hyeny, zemřelo 46 lidí

Největší česká stavební katastrofa: V roce 1928 si zřícení sedmipodlažního domu vyžádalo 46 životů
Zdroj: Profimedia

Na 9. října připadá 94. výročí největší české stavební katastrofy. Vyžádala si 46 životů, dalších 30 lidí bylo těžce zraněno. K neštěstí došlo v pražské ulici Na Poříčí. Zřítila se tam novostavba sedmipodlažního domu. Proč k tomu došlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 10. 2022 16:00

Na záchranu se ihned vydali hasiči i armáda. Zapojili se také horníci z Kladenska, ti měli na starost spodní část budovy. Někteří dělníci měli to štěstí, že dokázali přežít do druhého dne, kdy byli konečně vyproštěni. Počet obětí však zůstává i nadále děsivý.

Lavina řítících se trosek

Zřícení budovy viděl 9. října 1928 na vlastní oči Jiří Nováček. Po třetí hodině odpoledne měl za zády uslyšet rachot. Otočil se k sedmipatrové novostavbě a uviděl, že jí pukly “dolejší stěny a že se vše hroutí směrem do ulice”. I když stačil uskočit, zasáhlo ho letící prkno. Pak už vše zahalil šedivý prach.

Další očitý svědek uvedl, že prý nejdříve praskly střední betonové pilíře, poté se propadla střecha a stavba se začala bortit. Dělníci začali vyskakovat ven, kolemjdoucí zase zmizeli pod lavinou trosek. Největším hrdinou dne se stal Antonín Daněk. Stihl zastavit přijíždějící tramvaj. Pak už jen cítil, že mu po obličeji teče krev. Něco ho praštilo do hlavy. Stihl však ještě vysvobodit dva lidi a zavolat jim pomoc.

Noviny plné silných příběhů

Den po katastrofě se v tisku začaly objevovat velmi silné příběhy. Kupříkladu o ženě kočího ze Žižkova, která neprojevila žádné emoce, jen jako šílená pomáhala odklízet sutiny. A to bez jediného oddechu. Během záchranné akce měli vojáci narazit i na zámečníka Rudolfa Zycha, jenž neustále opakoval, že má hlad a ženu. Dostal prý šunku a koňak.

Viník katastrofy se samozřejmě začal hledat téměř ihned, ale nebylo to tak jednoduché. Ve dvacátých letech se Československu začalo po ekonomické stránce dařit a v Praze byl akutní nedostatek bytů. Stavělo se skoro všude, nejdůležitější byla rychlost.

Skutečná příčina zhroucení domu v ulici Na Poříčí

Oficiální příčinou zřícení domu mělo být přetížení rohových pilířů. Neoficiálně se ale tradovalo, že na výstavbu prvních pater byl použit nekvalitní cement. Ty pak neudržely tíhu těch dalších. Také se hovořilo o nedodržení technologických postupů. Odměna totiž nebyla k zahození. Kdo dokončil jakoukoli stavbu před výročím vzniku samostatného Československa, nemusel po dobu třiceti let platit daň.

Neštěstí se projednávalo i na politické úrovni. To využili hlavně levicoví poslanci parlamentu jako prostředek v boji proti kapitalismu. V socialisticky zaměřených periodikách jsme se mohli dočíst, že za to mohou kapitalistické hyeny, nebo nenasytné banky, investoři i vláda. Spisovatel Karel Čapek tuto událost označil za „krvavou ostudu našeho stavebnictví". 

Zdroje informací:

Idnes.cz: Obrazem - Před osmdesáti lety se v Praze zřítil obchodní dům 

Euro.cz: A pak to spadlo. 90 let od tragického zřícení domu v ulici Na Poříčí

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články