Magická sůl: Když ji rozsypeme, prý nám hrozí smůla a ďábel schovaný za levým ramenem

Rozsypaná sůl je symbolem neštěstí: Když hodíme špetku přes rameno, prý to zažene smůlu
Zdroj: Pixabay

Naši předci se v životě řídili mnoha pověrami. Spoustu věcí vnímali jako znamení a přisuzovali jim různý význam. Něco z toho přetrvalo dodnes. Třeba taková rozsypaná sůl. Proč se stala symbolem neštěstí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 11. 2022 16:00

Význam soli nebyl patrný pouze z každodenního života, ale také ze sféry obchodu. Kdysi byla velmi cennou komoditou. A v neposlední řadě se používala jako symbol v umění, kupříkladu v malířství.

Poslední večeře od Leonarda da Vinciho

Slavný obraz Poslední večeře je plný znamení, proroctví a kódů, které se luští již několik staletí. A nechybí ani zmínka o rozsypané soli. Když se pozorně zadíváte na Jidáše Iškariotského, zjistíte, že má před sebou převrácenou lahvičku se solí.

Ta prý označuje zradu Ježíše. Doslova se k němu otočí zády. A právě toto gesto se v budoucnu stane velmi negativním. Sůl nevěští pouze smůlu, ale také radikální změnu chování.

V minulosti byla sůl velmi vzácná

Před stovkami let nebylo možné koupit si sůl jen tak v obchodě. Buď si ji lidé museli vyrobit sami, nebo získat od překupníků. Ti si však za toto ochucovadlo jídel účtovali horentní sumy. Kvůli tomu bylo plýtvání solí veřejně odsuzováno. Stejně jako její rozsypání.

Pokud třeba někdo nesl nádobu se solí, zakopl a její obsah vysypal na nějakého člověka, prakticky ho tím proklel. Dotyčný pak již jen mohl čekat příval negativní energie. V buddhismu a křesťanství zase solí zaháněli zlé démony a různá stvoření z podsvětí.

Proč lidé házejí sůl přes rameno?

Je to jednoduchá rovnice. Kde je kletba, existuje i protikletba. Pokud jste byli nešikovní a vysypali sůl, můžete na zahnání zlých věcí použít jednoduché řešení - přehoďte špetku soli přes levé rameno. Blížící se smůla by se měla otočit čelem vzad. A pokud vám za levým ramenem stál sám ďábel, sůl v očích by ho jistě nepotěšila.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Pověra

Grunge.com: Where The Spilled Salt Superstition Comes From

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články