Manželky diktátorů: Pinocheta donutila žena k převratu, Eva Braunová si dopřávala pouze šampaňské

Manželky diktátorů: Pinocheta donutila žena k převratu, Eva Braunová si dopřávala pouze šampaňské
Zdroj: Wikimedia Commons/Biblioteca del Congreso Nacional, CC BY 3.0 cl
Sadžida Talfahová, první manželka Saddáma Husajna, byla velmi žárlivá. Deprese z manželových nevěr si kompenzovala značkovým oblečením z Paříže.Khieu Ponnary byla manželkou Pol Pota. Lidé jí přezdívali "stará panna". Byla přísná a konzervativní. V 59 letech se kvůli demenci musela stáhnout do ústraní. Ťiang Čching byla čtvrtou manželkou Mao Ce-tunga. Toužila po moci a prosazovala cenzuru. Také se postarala o to, aby byly zničeny všechny dokumenty o její osobě.Augusto Pinochet byl ve vleku své manželky Lucíe. Právě ona jej donutila k převratu. + 2 fotky+ 3 fotky

Ženy diktátorů jako Benito Mussolini, Pol Pot nebo Augusto Pinochet se většinou neúčastnily zvěrstev, která páchali muži. Svůj čas raději věnovaly nakupování či různým charitativním akcím. Byl to záměr, neboť dobře oblečená a na první pohled milá partnerka měla odvést pozornost od krutého režimu v zemi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 04. 2022 11:00

Manželky diktátorů by šlo rozdělit do několika skupin. Některé svůj protějšek skutečně milovaly, jiné toužily jen po prestiži a opulentním způsobu života. A pak zde byla třetí skupina žen, jež se aktivně podílely na vládě. Byly stejně obávané a mocné jako jejich manželé.

Rachele Mussolini

Až do své smrti živila hotelnictvím, málokoho by napadlo, že byla manželkou diktátora Benita Mussoliniho. Povahově byla Rachele Mussolini spíše introvertní. S budoucím fašistickým diktátorem se seznámila ještě jako teenagerka, kdy pracovala v hostinci jeho rodičů. Po nástupu k moci se snažila být spíše neviditelnou.

Raději se starala o domácnost, než aby se ukazovala na veřejnosti. Po Mussoliniho popravě jí bylo dovoleno nadále žít v Itálii. Od fašistické kariéry svého manžela se nikdy nedistancovala, jen by byla radši, kdyby se nedal na diktátorskou dráhu. Takové povolání prý bylo příliš vrtkavé a riskantní.

Carmen Polo

Manželka diktátora Franca se po jeho smrti stala pouhou loutkou. Lid ji sice vítal fašistickými pozdravy, ale ve skutečnosti ji spíše nenáviděl. Carmen Polo vychovávaly jeptišky, takže častokrát apelovala na svého manžela, aby v zemi zavedl přísná pravidla.

Sama se však oddávala marnivosti. Drahé oblečení a šperky si nikdy nedokázala odepřít. Vždy se snažila vypadat stylově. Okolí ji také vnímalo jako ješitnou, arogantní a pyšnou, což tak úplně nekorespondovalo s tím, že byla háklivá na jakékoli zmínky o erotice a sexu.

Eva Braun

S Adolfem Hitlerem se seznámila v sedmnácti letech, jemu tehdy bylo čtyřicet. Prakticky ihned se do něj zamilovala. I když zamilovaností by se to ani nazvat nedalo, spíše to byla posedlost. Vzali se až po deseti letech, a to jen krátce před společnou sebevraždou v bunkru pod Říšským kancléřstvím.

Vůdce se však vztahem s Evou Braunovou rozhodně nechválil. Při oficiálních návštěvách musela “zmizet”. Volný čas vyplňovala pořádáním večírků a dbáním o figuru. Aby zůstala štíhlá, jedla velmi málo. Dopřávala si pouze šampaňské. Ač měla možnost uniknout, záměrně se na konci války vrátila do Berlína, aby zemřela se svým milovaným Adolfem Hitlerem. Patří do velmi úzké skupiny partnerek diktátorů, které své muže skutečně milovaly a byly ochotné pro ně udělat prakticky cokoli.

Na další ženy diktátorů se podívejte do galerie.

Zdroj informací: 

Grunge.com: What the wives of these famous dictators were really like

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články