Markéta Babenberská trpělivě snášela milenky Přemysla Otakara II. Zrušení manželství se tím ale nevyhnula

Markéta Babenberská měla za muže krále, ale jeho pozornost patřila mnohem mladší milence
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Mnoho dívek sní o tom, že se jednou provdá za zámožného a mocného muže. A kdo by mohl být mocnější než sám panovník? O tom, že ani takový sňatek rozhodně nemusí být žádnou velkou výhrou, by mohla vyprávět třeba Markéta Babenberská, manželka Přemysla Otakara II. Musela být opravdu hodně trpělivou ženou, ale přesto se jejich manželství udržet nepodařilo.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 02. 01. 2021 11:00

Markéta se narodila vévodovi Leopoldovi VI. a jeho ženě Theodoře. Už tento původ ji měl dovést k životu v bohatství a její rodiče se snažili postarat se o všechny svoje děti, jak nejlépe uměli. Právě proto ji v jejích patnácti letech přislíbili o dva roky mladšímu Jindřichu III., králi Anglie. Ke sňatku ale nakonec nedošlo, i když s Jindřichem v roce 1225 před oltářem přece jen stanula. Šlo ale o Jindřicha VII. Staufského, syna římského císaře, což Markétě přineslo i korunu římské královny. Jindřich ale po sedmnácti letech od sňatku zemřel a z Markéty se stala vdova, kterou bylo třeba znovu provdat...

Nerovné, divné manželství

Trvalo to celých deset let, než se pro Markétu našel „ten pravý” – tedy tehdy moravský markrabí, rakouský a štýrský vévoda a budoucí český král v jedné osobě – dnes známý jako Přemysl Otakar II. Spojení to ale bylo věkově velmi nerovné a ani žádné velké city v tomto svazku snad nikdo nehledal.

Šlo o rozhodnutí ryze politické, o moc a vládu, o klid v zemi. V to, že by se vztah stárnoucí a při vší úctě nijak výrazně krásné ženy s mužem o třicet let mladším mohl vydařit, nedoufal nikdo, nicméně takové byly zvyky a realita té doby. Není tedy žádným překvapením, že se z manželství nenarodily žádné děti. Ostatně i kdyby mezi manželi láska přece jen vzplanula, Markétě již na rameno klepala padesátka, což tehdy rozhodně nebyl věk pro mateřství. Příroda je zkrátka neoblomná.

Markéta chápala, co je život

Markéta ale ve svém věku už nebyla žádná naivní dívka, a tak věděla, jak to v životě chodí. Dobře chápala svoje postavení, vnímala i to, že žije v politickém manželství z povinnosti a svému královskému muži nevyčítala jeho zálety. Dokonce historikové hovoří o tom, že sama Markéta podporovala vztah mladého krále a krásné Anežky z Kuenringu, která patřila k jejím společnicím. S tou byl Přemysl Otakar II. zjevně šťastný a z jejich lásky se dokonce narodilo hned několik dětí, včetně syna Mikuláše, který později vstoupil do dějin jako zakladatel opavské větve Přemyslovců. Jaké mohly být pocity ženy, která dobře věděla, že pro svého královského muže nic neznamená, se můžeme jen dohadovat. Je ale pravděpodobné, že ani její city k muži, který by mohl být jejím pozdním synem, nebyly nijak vroucí.

Nepotřebná, ale moudrá manželka

I přes shovívavost a moudrou trpělivost, s níž se Markéta poddala svému osudu, mířilo královské manželství neodvratně ke svému konci. Jakmile Přemysl Otakar II. vyřešil problémy s uherským králem Bélou IV. a k jeho územím přibylo i Štýrsko, Markéta pro něj přestala být potřebná. A protože zajímavá pro něho nebyla od počátku, nebylo o čem přemýšlet. Požádal o anulování sňatku. Oficiálním důvodem bylo, že nedošlo k naplnění manželství, což se dá i předpokládat.

I tentokrát se Markéta ukázala jako zralá žena, která si dokáže spočítat svoje možnosti a vyhlídky, a se zrušením manželství bez velkého odporu souhlasila, dokonce spolupracovala, za což si vysloužila možnost v klidu dožít na svých statcích v Dolních Rakousích. Víme totiž dost dobře, jak dopadaly nepohodlné královny, které se nehodlaly svého postavení vzdát. Metod, jak se takové ženy zbavit, měli panovníci v zásobě nespočet a většinou si takové zavržené manželky svůj další osud nepochvalovaly. Markéta si ale užila ještě dalších šest let života mimo výsluní královského paláce. 

Co na to Anežka?

Pokud bychom si ale mysleli, že si král Přemysl Otakar II. po zrušení manželství s Markétou Babenberskou vzal za ženu svoji dlouholetou milenku a matku několika svých dětí, velmi bychom se mýlili. Jeho příští ženou se stala ještě téhož roku Markéta Haličská – a z toho Anežka určitě moc radost neměla.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články