Matka Tereza: Dokument odhalil peklo jejích hospiců. Miliony mizely neznámo kde

Matka Tereza
Zdroj: Wikimedia Commons, kingkongphoto, CC BY-SA 2.0

Svatá Matka Tereza byla vždy synonymem pro milosrdenství a lásku k bližnímu. Přesto existují svědectví, například respektovaných dokumentaristů Tariqa Aliho a a Christophera Hitchense, že vše v jejím životě nebylo tak křišťálově čisté. Zdokumentovali například její hospice. Všude byla špína a nemocní lidé trpící nesnesitelnými bolestmi...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 09. 2020 08:55

Matka Tereza byla humanitární pracovnicí a řeholnicí albánského původu. Založila řád Misionářek lásky. Získala dokonce Nobelovu cenu za mír a po smrti byla kanonizována římskokatolickou církví.

Anděl pekla

Člověk je tvor nedokonalý a neustále chybuje, a to mělo platit i v případě Matky Terezy. Pro mnohé to byla světice, k níž se upíraly zraky milionů lidí a svět sledoval její pouť za dobrem. Jenže dokumentaristé Tariq Ali, uznávaný novinář, spisovatel, filmař, a Christopher Hitchens, spisovatel, novinář a sloupkař, kterého pro jeho konfrontační styl veřejných rozhovorů jedni nenáviděli a druzí milovali, svorně tvrdili, že navzdory bohulibým věcem, o kterých věděl svět, realita všedních dnů v hospicech Matky Terezy byla údajně jiná.

Dle jejich dokumentu Anděl pekla prý Matka Tereza budovala jakýsi kult utrpení. Oba dokumentaristé svorně tvrdili, že jim údajně sama přiznala, že pacientům nepodává utišující léky, protože je prý krásné vidět, jak trpí jako Kristus o pašijích.

Katastrofální nedostatek hygieny

Hospice Matky Terezy navštívili i samotní lékaři. Dle jejich svědectví byla zařízení plná nedostačujících hygienických opatření. Docházelo kupříkladu k opakovanému používání jehel. Umírající pacienti navíc trávili své poslední dny v opravdu nevyhovujících podmínkách.

Možnost svatořečení zpochybnili i kanadští vědci, kteří zanalyzovali 287 dokumentů o Matce Tereze a došli k závěru, že šlo pouze o dobře promyšlenou mediální kampaň. “Naše analýza hovoří jasně,” řekl profesor psychologie Serge Larivée z montrealské univerzity: “Matka Tereza byla úplně jiná, než jak ji vnímal okolní svět.” 

Kam mizely peníze?

Nobelova cena za mír přilákala k Matce Tereze hned několik štědrých dárců. Jenže peníze se často posílaly na tajná konta. Neváhala ani přijmout finanční pomoc od pochybných politiků či diktátorů. Podle webu ČT24 byl jedním z nich i tehdejší haitský diktátor Francoise Duvalier.

Jenomže, kam všechny peníze zmizely? Do hospiců se evidentně nedostaly. Jak později poznamenali kanadští vědci, modlitbami Matka Tereza nešetřila, ale s penězi to byla již jiná písnička.

Posedlost ďáblem?

Na sklonku života se Matka Tereza nechala ošetřit v těch nejlepších amerických nemocnicích. Kvůli operaci srdce však začala trpět nespavostí, což vyústilo v to, že byl u ní proveden exorcismus.

Rituálu se ujal arcibiskup z Kalkaty, Henry Sebastian D’Souza. Jako pomocníka si zavolal místního kněze Rosaria Stroscia. Na začátku vymítání se prý řeholnice chovala velmi neadekvátně, později se zklidnila. Oba věří tomu, že ji prý kvůli její dobré povaze posedl sám ďábel, aby se ji pokusil svést na scestí. Co se s ní ale skutečně stalo, se asi nikdy nedozvíme.

Použité zdroje:

Matka Tereza, ČT24

Matka Tereza, Wikipedia.cz

Imdb.com, dokument Anděl pekla

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články