Mezinárodní den vězňů: V Norsku bydlí odsouzení v chatkách, v Singapuru ženy mají ledničky, klimatizaci i nehtový salon

Mezinárodní den vězňů: V Norsku bydlí odsouzení v chatkách, v Singapuru ženy mají ledničky, klimatizaci i nehtový salon
Zdroj: Profimedia

Vznik mezinárodního dne vězňů, který případá na 9. července, neiniciovala Evropská unie ani Amnesty International, ale bývalý papež Jan Pavel II. Pojďme se tak spolu podívat, ve kterých zemích se snaží k vězňům chovat tak, že je pro ně zbavení svobody jen pouhým pojmem a kde je naopak pobyt za mřížemi tou nejhorší noční můrou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 07. 2023 16:00

Jan Pavel II. se se světem zločinu setkal kupříkladu v roce 1981, kdy byl na něho v květnu spáchán atentát. Na svědomí ho měl Turek Mehmet Ali Agca. Přestože způsobil papeži vážná zranění, rozhodl se ho Jan Pavel II. navštívit ve vězení a odpustit mu.

Nic pro klaustrofobiky

V malém západoafrickém státě Benin chybí justici peníze. A to opravdu hodně. Nejenže tak můžete za mřížemi čekat několik měsíců, než na vás přijde řada se soudním stáním, ale když už vás odsoudí, čekat vás život "sardinky". Nechvalně známá věznice Cotonou byla určena pouze pro 400 vězňů. V současnosti ji obývá 2 400 osob. Hlavním problémem je tak kromě místa nekotrolovatelné šíření nemocí. O nic lépe na tom není Bolívie, pátý nejhorší stát v oblasti právního systému. I tam jsou věznice přeplněny o 269 procent.

V některých částech Indonésie je uplatňováno právo šáría, takže kupříkladu za pašování drog se ukládá trest smrti. A když se ještě vrátíme do Afriky, konkrétně do Nigérie, tam je situace snad nejabsurdnější. Téměř dvě třetiny vězňů si svůj trest odpykávají za nic. Skutečně. Pozbyli svobodu, aniž by byli z něčeho řádně obviněni. Komu je pak jeho provinění, na jehož základě byl zatčen, sděleno alespoň za deset let, může se považovat za šťastlivce.

Neukázněnost se v Singapuru nevyplácí

V Singapuru vás vsadí za mříže ani nemrknete. Třeba za sprejování, neukázněné přecházení silnice (třeba na červenou) či odhazování odpadků. V Thajsku, konkrétně ve věznici Bang Kwang, musí po dobu prvních třech měsíců nosit odsouzení okovy, žít v klecích, kde se nemohou ani postavit a vystačit si s jednou miskou rýže denně. A k tomu všemu ještě připočtěme nefungující kanalizaci. Avšak pozor, to neplatí pro ženy. Viz níže...

Náš výčet nejhorších věznic na světě zakončuje Severní Korea. Vězni jsou vystaveni mučení, zneužívání a ponižování. Kdo nestačí držet krok s náročným pracovním tempem, je surově zbit. Hlad a podvýživa jsou zde na denním pořádku. Stejně jako nesmyslné tresty. Dvanáct vězňů muselo vykonat tisíc dřepů za to, že jejich "spolubydlící" hlasitě chrápal. Vláda sice vše popírá, OSN ale apeluje na členské státy, aby na ni tlačily, ať s těmito praktikami ustane.

Vězení nebo luxusní dovolená?

Nakonec se podíváme na nápravná zařízení, která mnohdy odsouzeným závidí bezúhonní lidé, kteří na takový luxus nikdy nedosáhnou. Norská věznice na ostrově Bastoy pojme pouze 100 vězňů. A možná proto si může dovolit nabídnout jistý luxus. K dispozici jsou útulné rybářské chatky. Dny mohou tito lidé trávit hraním tenisu, jízdou na koni, během na lyžích a rybařením.

Singapurské zařízení Pondok Bambu je určené výhradně pro ženy. Ty se mohou těšit z ledniček a klimatizace. Nechybí však ani nehtové salony, večery s karaoke a kosmetické či rekreační programy. Navíc je komplex vyzdobený sochami a květinami.

A skotská věznice Addiewell je jedním z nejlepších rehabilitačních zařízení na světě. Každý odsouzený zde rozvíjí své dovednosti. Někdo je přece musí připravit na opětovnou "reintegraci" do společnosti.

Zdroje informací:

Yen.com: 15 of the best prisons in the world that you would confuse for a home

Thrillist.com: 9 Countries Where You Absolutely Do Not Want To Land In Jail

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články