Záhadná smrt Františka Husáka z Homolkových: Pomalu umíral na chodníku. Nehoda, nebo vražda?

Záhadná smrt Františka Husáka z Homolkových: Pomalu umíral na chodníku. Nehoda, nebo vražda?
Zdroj: se souhlasem TV Nova

Jak a hlavně proč vlastně zemřel František Husák, jeden z našich nejvýraznějších herců minulého století? O pravé příčině jeho smrti, nebo lépe řečeno o tom, co vedlo k jeho fatálnímu úrazu, se mnozí přou dodnes. Jak to tehdy bylo a co mohlo pomoci předejít jeho předčasnému úmrtí?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 15. 04. 2021 11:00

Na Františka Husáka nelze zapomenout. Jeho snadno zapamatovatelná postava i obličej mu dobře nahrávaly v herecké profesi, ačkoliv se v soukromém životě potýkal s problémem, zda je právě tohle pro něj to pravé. V mládí se rozhodoval hned mezi několika profesemi. V úvahu přitom připadal jak horník, tak i lékař. Rozptyl to tedy byl velmi široký. Nakonec ale přece jen zvítězilo herectví. Jenže představa, že se František Husák postupem času tak říkajíc našel, usadil se a žil spokojený klidný život, je mylná...

Alkohol a deprese Františka Husáka

Herce, mezi jehož nejznámější role patří bezesporu Luďan ze série filmů o rodině Homolkových, prakticky po celý život stíhaly nejrůznější stíny. Jednou to byly deprese, jindy zase propadal alkoholu, případně se všechno spojilo do doslova vražedného koktejlu. Pomoci by mu mohlo a jistě i chtělo jeho okolí, ale to on odmítal. Kromě toho, že později žil, stejně jako v mládí, v bytě se svojí matkou, která se o něho starala, měl v průběhu života dokonce čtyři manželky. Soužití s ním ale nebylo jednoduché a ani jedna z nich to nakonec nevydržela.

Profesionální alkoholik

Postupem času se František Husák propracoval mezi „profesionální alkoholiky”. Střízlivý nebýval prakticky nikdy, dokonce se napil i při natáčení, ale kolegové mu to tolerovali. Věděli, že je na tom špatně, a navíc nějaká ta sklenička ho nemohla rozhodit natolik, aby nepodal bravurní výkon. Jenomže pak to s ním začalo jít už opravdu a rychle z kopce. K alkoholu se přidaly léky na deprese a František Husák se začal potápět čím dál hlouběji do problémů a zdravotních potíží, z nichž vedla ven jen velmi úzká cesta. Tu ale hledal marně...

Ustlal si třeba na lavičce

Častokrát se stalo, že se opil doslova do němoty a domů nedorazil, protože usnul po cestě z hospody. Kdekoliv, třeba na ulici. Problém byl v tom, že si na to lidé, kteří ho znali, postupně zvykli. Kdyby to tak nebylo, možná by se osudné noci, kdy jej našli ležícího na ulici s mnoha ranami po těle, zachovali jinak. Protože se ale domnívali, že „jen” znovu přebral, sebrali ho a odvedli domů. Než přijel lékař, který ho dal odvézt do nemocnice, zhoršil se Husákův stav natolik, že vlivem dlouhodobého otoku mozku ochrnul, a do konce života zůstal v nemocnici. Bylo to dlouhých devět měsíců mezi životem a smrtí, které skončily 8. listopadu 1991, v jeho pouhých pětapadesáti letech. 

Mysleli, že se jen opil

Jak ale vlastně ke svému, jak se později ukázalo, smrtelnému úrazu přišel? Jednou z variant, o kterých se diskutovalo, byl skutečně opilecký pád. Je ale reálné, že si způsobil tak rozsáhlá poranění? Úplně vyloučené to podle lékařů nebylo, ale pořád zůstává ve hře i další možnost – přepadení, které skončilo vraždou. Ačkoliv se tehdy nepodařilo prokázat, že by na něj někdo zaútočil, protože se všechno seběhlo za chladné noci, kdy mnoho lidí venku nebylo, není ani vyloučeno, že mu tak závažné poranění hlavy mohl způsobit další člověk za pomoci nějakého těžkého předmětu.

Vražda Františka Husáka?

Proč by někdo na herce útočil? O Husákově vášni k alkoholu věděl v okolí jeho bydliště každý. Namol opilý člověk by se mohl stát snadnou kořistí lupiče. A právě takové přepadení, spojené s příliš hrubým útokem, bylo další z možností, o kterých se tehdy mluvilo. Policie ale prakticky nic nevyšetřila, a tak se musela rodina i známí spokojit s teorií o pádu v opilosti.

Jak to ale tehdy skutečně bylo, se dnes už asi nedozvíme. Svým způsobem je ale jisté, že na hercově konci mají svůj podíl jak jeho dlouhodobé deprese, tak i neustálé pochyby o tom, zda chce skutečně žít tak, jak žije. To všechno řešil tím nejhorším možným způsobem, tedy antidepresivy, která zapíjel alkoholem. Ať už tedy přišel ke svému osudnému úrazu jakkoliv, je velmi pravděpodobné, že střízlivý by se takové situaci mohl vyhnout...

Zdroje informací: 

Wikipedie.org: František Husák

CSFD.cz: František Husák

Česká televize: Nevyjasněná úmrtí

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články