Přírodní úkaz na Moravě: Zalesněná sopka na Velkém Roudném, kde dle legendy bojoval Bůh s Luciferem

Děsivý Velký Roudný: Na vyhaslé moravské sopce je prý vstup do pekla
Zdroj: Wikimedia Commons/Harold, CC BY-SA 4.0

Sopky byly odjakživa předmětem mnoha pověstí a u nás tomu není jinak. Na Velkém Roudném, nejvyšší sopce Nízkého Jeseníku, se prý zjevil sám Bůh a bojoval tam s Luciferem. Od té doby se zde údajně nachází vstup do pekla.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 06. 2023 11:00

Velký Roudný je zalesněný kupovitý kopec, jenž spolu s Malým Roudným tvoří dva nepřehlédnutelné vrcholy nad obcí Roudno. Tato sopka byla naposledy aktivní před jedním nebo dvěma milióny lety. Je to nejzachovalejší stratovulkán (kuželovitý typ sopky) na Moravě.

Legenda o vchodu do pekla

Nejznámější příběh, který se váže k Velkému Roudnému, zní poměrně akčně. Když ještě Nejvyšší kráčel po Zemi, měli se na Velkém Roudném scházet čerti, kteří se bavili tím, že po okolí házeli žhavé balvany. A k tomu ještě mezi lidmi zasévali semínka prostopášnosti a rouhání. Vesničané byli ale velmi bohabojní, a tak ho v modlitbách poprosili, aby sjednal pořádek. Jelikož bylo Bohu proti srsti zahazovat se s řadovými pekelníky, vyzval na souboj Lucifera. "Ringem" byl stolový kámen, který je přímo pod vrcholem. Oba byli tak silní, že se na něm otisklo jak boží chodidlo, tak i pekelníkovy drápy.

Duel byl poměrně vyrovnaný. V jednu chvíli ale Bůh třískl se Satanem o zem tak silně, že po něm zbyla jen černá díra, která vedla přímo do pekla. Když to uviděli čerti, naskákali, jeden po druhém, do díry také. Proto se sopečný jícen vulkánu považuje za vchod do pekla. Kdyby se někdo chtěl přesvědčit o tom, zda je to pravda, nejprve by musel z jícnu vyházet balvany. Ty tam jsou proto, aby se už žádný rohatec nedostal na zemský povrch.

Valpuržina noc na Velkém Roudném

Velký Roudný měl být také oblíbeným místem čarodějnic, které se zde objevovaly během Valpuržiny noci. V průběhu sabatu měl sopku zahalit hustý mrak, z něhož visely řetězy. Na nich se vědmy houpaly. Když se pod jejich tíhou mrak protrhl, začalo pršet. Poté krajinu osvětlily blesky.

Jednoho dne se našel odvážný chlapík, který se snažil čarodějnice zahnat křížem. Po chvíli se z mraku začal snášet stříbrný déšť. Babizny úpěnlivě naříkaly a rozpouštěly se v dešti. Od té doby se na sopce již žádné pekelné rejdy nekonaly.

Příroda na Velkém Roudném

Velký Roudný není zajímavý jen díky poutavým pověstem, ale také z hlediska přírody. V jeho okolí se daří teplomilným rostlinám, jako je například vstavač mužský či mochna přímá. Jihozápadní úbočí hory se zase vyznačuje řadami stromů a keřů, které dodávají této sopce specifický vzhled.

Jelikož jde o souběžné pásy porostů, svědčí to o tom, že se tato půda v minulosti využívala k zemědělským účelům. Políčka s plodinami se oddělovala mezemi z kamenů. Kopec byl tehdy totiž jen velmi málo zalesněný, takže poskytoval vhodné podmínky pro dobrou úrodu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Velký Roudný

Moravskoslezský.deník.cz: Sopka na Bruntálsku láká na pověst. Jsou tu vidět stopy bitvy Boha a Lucifera

Majovyhonzik.wordpress.com: Velký Roudný u Slezské Harty - bývalé místo, kde se scházely čarodějnice

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články