Magická zvířata starých Slovanů: Včely prý přinášely štěstí, medovina umožnila mluvit s bohy

Staří Slované a magická zvířata: Medvěd prý byl proměněný člověk, kůň dokázal předpovědět smrt, včely přinášely štěstí
Zdroj: Wikimedia Commons/Andrey Shishkin, CC BY-SA 3.0

Lidé v různých kulturách přisuzovali zvířatům magické vlastnosti. Někdy dokázaly předpovědět smrt, jindy narození dítěte. Čemu věřili staří Slované? Kteří obyvatelé lesa byli pro ně nejdůležitější?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 06. 2023 16:00

Divoká a nedotčená zákoutí lesů dokáží probudit fantazii. Staří Slované tyto tajemné "vibrace" vnímali a snažili se nějakým způsobem přírodu pochopit. A proto začali uctívat zvířata, která jim byla, nějakým způsobem, užitečná.

Magická moc zvířat

Lesy byly a jsou obývány stovkami živočišných druhů, přičemž některým z nich Slované přisuzovali magickou moc. Na první místo bezesporu patří medvědi. Tito obrovští a nebezpeční savci byli v mnoha částech Evropy považováni za bytosti blízké člověku. Vzpomeňme si třeba na historky o dětech vychovaných zvířaty. V některých případech se dokonce veřilo, že medvěd je proměněný člověk. Rovněž byli spojováni s bohem Velesem.

Nadpřirozené schopnosti ale nechyběly také domácím a hospodářským zvířatům. Ty, kterým nebyla přisuzována žádná magická síla, posloužily jako krvavé oběti. Třeba kvůli ochraně ovcí a krav. Ne nadarmo se říkalo, že se magii věnují i pastýři. Právě díky nim vzniklo bezpočet modliteb a zaříkadel proti různým zvířecím nemocem.

Kočičí magie

Mezi "kouzelnými" mazlíčky byly na pomyslném piedestalu samozřejmě kočky. Pomocnice čarodějnic se z nich staly díky vrozenému individualismu a nočnímu způsobu života. Byla jim připisována dvojí role - ochranitelská i škodlivá. Kočky mohly na sebe vzít nemoci svých majitelů a spolupracovat s dobrými duchy při hlídání domu. Ty černé měly zase posluhovat ďáblu. Mohly tak dopadnout stejně špatně jako vědmy...

Pracovitý kůň a věrný pes měli údajně dokázat předpovědět smrt, což byla na jednu stranu užitečná, ale na druhou rovněž pěkně děsivá vlastnost. Ono totiž nestačilo, že vám řehtáním a štěkáním sdělili, kdo v nejbližší době "zaklepe bačkorama". Navíc prý dokázali předpovědět hrozivé, či tragické události. Z takového táhlého nočního vytí dokáže běhat mráz po zádech.

Magické včelíny

Dávají nám med, vosk a propolis. Slované považovali včely i za magicky stvořené bytosti s duší, jenž nebylo možné zabít. Byly protiváhou agresivních vos, které člověku nepřináší téměř žádný užitek. Včelí produkty se používaly při rituálech, medovina prý zase usnadňovala komunikaci s bohy a věštění.

Pilné včely také údajně doprovázely duše do posmrtného života. Když byl úl umístěn blízko nějakého domova, přinášel mu štěstí. Včelaři navíc své roje informovali o všech důležitých událostech, jako byly svátky, sňatky, narozeniny a pohřby. A především, pokud zemřel sám majitel, museli jste místo něho slušně na úl zaklepat, odříkat speciální formuli a spravit je o tom, co se stalo. Šlo o jakési poslední rozloučení jménem zesnulého včelaře.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Slované

Ciekawostkihistoryczne.pl: Magiczne zwierzęta Słowian

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články