Adéla (32): Zahlédla jsem u nás na vsi divného člověka. Běhá mi mráz po zádech, když si uvědomím, kdo to nejspíš byl

Adéla (32): Zahlédla jsem u nás na vsi divného člověka. Běhá mi mráz po zádech, když si uvědomím, kdo to nejspíš byl
Zdroj: Unsplash

Adéla s rodinou bydlí na malé vsi, kde se všichni znají. Jednoho dne tam ale uviděla někoho cizího. Chtěla ho pozdravit, jenže neznámý jí pořád unikal. Když se zastavil před domem nejstaršího obyvatele vesnice, Adéle podvědomě přeběhl mráz po zádech.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 10. 2021 15:00

Bydlíme s rodinou na vesnici, čítající sto třicet obyvatel. Z různých venkovských zábav se známe, takže s přehledem identifikuji každou povědomou tvář. Znám jak starousedlíky, tak mladší generaci. V létě jsem se vracela z procházky a zahlédla před sebou zvláštní postavu. Byla jsem zvědavá, o koho jde, a tak jsem ji chtěla pozdravit.

Neznámý mi pořád unikal

Ten den jsem byla v lese se synem. Den byl dlouhý a já s nikým mimo Milánka pořádně nepromluvila. Proto když jsme vyšli z lesa a já uviděla kohosi na ulici, přidali jsme do kroku. ,,Pojď, Milánku, támhle je nějaký soused. Půjdeme ho pozdravit,“ vybídla jsem syna.

Ten člověk byl oděný celý v černém. Na můj vkus šel dost rychle, možná i běžel. Mířil si to k domu, kde bydlel nejstarší obyvatel naší vsi, upovídaný Karel, který i v devadesáti uměl lidi pobavit. Když už to vypadalo, že jsme dotyčného skoro dohnali, zničehonic se před domem ztratil. Prostě tam nebyl.

,,Kde jde?“ podivila jsem se. ,,Neviděl jsi, kam šel?“ zeptala jsem se Milana. ,,Asi dovnitř,“ odvětil syn. Zůstala jsem stát před domem a luštila záhadu, kam ten člověk zmizel, když jsem ho celou dobu sledovala. Nedávalo mi to smysl. Milanovi začala být zima, takže jsme se vydali směrem k našemu domu, který se nachází skoro na konci vsi.

Zahlédla jsem, jak nese něco v náručí

Zhruba v polovině cesty jsem se otočila. Znovu jsem spatřila tu osobu. Zavolala jsem na ni. ,,Počkejte na mě, chci se jen na něco zeptat,“ naléhala jsem a rozeběhla se jejím směrem. Poznala jsem i na dálku, že nese něco v náručí. Vypadalo to jako bezvládné tělo. Ovšem bylo průhledné. ,,Vždyť to je Karel!" zhrozila jsem se.

Sotva jsem se neznámého málem dotkla, opět se vypařil. ,,Co to má znamenat? Tady si s námi někdo hraje," zlobila jsem se. Čtyřletý syn z toho byl také nesvůj. Hned se mě zeptal: ,,Mami, proč ten pán odnášel Karla? On něco provedl?“ Nevěděla jsem, co mu mám vlastně říct. Samotné mi smysl toho, co jsme viděli, unikal.

Doběhla jsem ke Karlovu domu a zabouchala na dveře. Nikdo neotvíral a mě se zmocnil divný pocit. Odvedla jsem syna domů k manželovi a vrátila se za sousedem. Zvonila jsem ostošest, ale nikdo mi neotvíral. I když se to nemá, rozbila jsem okno a vlezla dovnitř.

Našla jsem souseda mrtvého

Stařičkého souseda jsem našla ležet na zemi bez známek života. ,,Karle! Karle!" třásla jsem jím, ale nereagoval. Nenahmatala jsem puls a pokus o oživení nevyšel. Zavolala jsem sanitku, načež lékař prohlásil Karla za mrtvého. Vyšla jsem ven a zhluboka se nadechla. Znovu jsem si v hlavě přehrála, co jsme se synem viděli.

Jsem přesvědčená, že si pro souseda přišla smrt. Je to snad ten nejděsivější zážitek, jaký mě kdy potkal. Synovi to zůstalo v hlavě dodnes a ptá se, kdy ta osoba zase přijde. Já doufám, že hodně dlouho ne.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články