Marieta (41): Řekla jsem mamce před smrtí něco moc ošklivého. Mé výčitky svědomí utišil až vzkaz ze záhrobí

Marieta (41): Řekla jsem mamce před smrtí něco moc ošklivého. Mé výčitky svědomí utišil až vzkaz ze záhrobí
Zdroj: Unsplash

Jednoho dne se Marieta velmi ošklivě pohádala s matkou. Záměrně jí chtěla ublížit, i když to tak vlastně nemyslela. Bohužel to byl jejich poslední rozhovor. Ten večer matka zemřela. O pár let později se Marietě narodil syn, který pro ni měl od matky vzkaz.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 10. 2021 14:00

V životě přijdou chvíle, kterých později litujeme. Mě jedna taková dlouho trápila. V den, kdy moje maminka zemřela, jsem jí řekla něco velmi ošklivého, co ji mělo ranit. Odešla tak na druhý břeh s myšlenkou, že ji nenávidím. Přitom to byl jen vztek, co ze mě mluvilo.

Mamka do mě často rýpala

Mámě vždycky záleželo na tom, aby ze mě vychovala dobrého člověka. Dbala i na moje studium. Někdy mě držela hodně zkrátka, ale určitě to nemyslela zle. Vlastně jen díky ní jsem dnes uznávanou lékařkou. Náš vztah byl dobrý. Nedala jsem na matku dopustit. Jen mě poslední roky štvala, protože se jí pořád něco nelíbilo.

,,Už bys měla mít děti. A proč se s Tomášem nevezmete? Žijete spolu jako dva studenti,“ rýpala do mě. ,,To Miluška už má dvě děti a svoji jsou osm let,“ srovnávala mě s mojí kamarádkou. Neskutečně mi to lezlo na nervy. ,,Mami, tím, že do mě budeš pořád prudit, nic neurychlíš,“ hájila jsem svoje zájmy.

Jenže téma rodiny a svatby bylo velmi častým důvodem našich hádek. ,,A proč nemyslíš na mě? Já bych si vnoučata moc přála,“ hrála mi na city. Už ani nevím, proč jsme to ten den tak vyhrotily. Začaly jsme na sebe velmi ošklivě štěkat a nadávat si. Hlavně já na ni tedy. Ruply mi nervy a muselo to ven.

Ujely mi nervy a řekla jsem jí, že ji nenávidím

Měla jsem v práci den blbec. Samé ošklivé úrazy a nekonečná fronta pacientů. Do toho jsem ještě musela zajet k matce dát jí léky. Už ve dveřích jsme byly v sobě. Vzduchem létaly nadávky a mně ujelo: ,,Nenávidím tě. No, moc nekoukej. Nikdy pro tebe nebudu dost dobrá, co? Kdybych byla jako Miluška, to bys byla konečně spokojená.“

,,Mám skvělý nápad. Zmiz mi ze života, ať mám klid. Sbohem,“ dodala jsem a vyběhla ven. Pozdě večer přišel telefonát, který mi obrátil život vzhůru nohama. Mamku srazil vlak. Propukla jsem v zoufalý pláč. Tomášovi jsem ani neprozradila, co jsme si ten den řekly.

,,Je to moje vina,“ proklínala jsem se v duchu. Vypořádat se se smrtí blízkého člověka není snadné. A už vůbec ne, pokud váš poslední kontakt neproběhl v přátelském duchu. Čas je lék, a i já jsem musela žít dál. S Tomášem jsme o rok později zplodili syna. Má mamčiny oči. Při každém pohledu do nich ji vidím a moc mi chybí.

Syn měl pro mě od zesnulé mamky vzkaz

Jednou, když jsem zase na mamku vzpomínala, pronesla jsem k synovi: ,,Babička by tě milovala celým srdcem." ,,Já vím, řekla mi to,“ odvětil. ,,Kdy? Zemřela dřív, než ses narodil,“ připomněla jsem mu. ,,To sice jo, ale potkali jsme se v nějakém prostoru. Přišla se mi ukázat a o něco mě poprosit,“ sdělil mi a já bedlivě poslouchala.

,,Nemáš být smutná z toho, cos jí řekla, než umřela. Ví, žes to tak nemyslela. Miluje tě a je na tebe pyšná. A mám ti dát ještě tohle,“ dodal syn a dal mi pusu. Nikdo mimo mě a mamku neví, co se ten osudný den mezi námi odehrálo. Nezbývá mi než uvěřit tomu, že ti dva se někde potkali. To, že mi mamka odpustila, je pro mě úleva.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články