Lenka (25): Mamka nade mnou drží ochrannou ruku i po smrti. Díky ní jsem se vyhnula velkému průšvihu

Lenka (25): Mamka nade mnou drží ochrannou ruku i po smrti. Díky ní jsem se vyhnula velkému průšvihu
Zdroj: Unsplash

Lenčina matka měla vždy ochranitelské sklony. Svoji dceru bránila hlavně před muži. Sama s nimi totiž měla špatnou zkušenost a na všechny zanevřela. Když nečekaně zemřela, Lenka zůstala sama. I tak ji ale maminka nadále hlídala.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 31. 07. 2021 15:00

Tím, že mě mamka vychovávala od tří let sama, snažila se mě co nejvíce chránit. Nebudu zastírat, že mi to někdy vadilo. Hlavně v pubertě mi totiž bránila v tom, abych si našla kluka. Ona totiž měla na všechny muže zlost. Nemůže zato nikdo jiný než můj otec, který ji hodně ranil.

V pubertě jsme se často hádaly

Když jsem se dostala do puberty a začínala se dívat po chlapcích, často jsme se s matkou hádaly. Každého mého obdivovatele se mi snažila rozmluvit. ,,Kamil je moc do větru, radši jdi od něj. Vašek mi nesedí, má v očích podivnou zlost,“ tvrdila třeba. Zkrátka na každém klukovi, který se mi líbil, si něco našla.

Vždycky říkala, že to se mnou myslí dobře. ,,Víš, já mám na to čuch. Poznám, když tě chce někdo jen využít nebo ti ublížit. Musíš mi věřit,“ opakovala často. Já jakožto puberťačka jsem si myslela své. Tajně jsem v noci utíkala, abych se se svým milovaným mohla vidět.

Mamka mě ale stejně pokaždé vyhmátla. Divné bylo, že ve finále měla pravdu. Vždycky se z těch chlapců vyklubali potížisté. Nemohla jsem jí tehdy říct, že se nemýlila. Na to jsem byla příliš hrdá. Několik let jsme na téma kluci bojovaly. Pak se stalo něco, co jsem nečekala. Matku srazilo auto a zemřela. Bylo mi tehdy devatenáct let. Její ztráta mě zcela zdrtila.

Našla jsem si sukničkáře

Po delší době jsem se seznámila s Honzou. Působil na mě mile a díky němu jsem si nepřišla tak sama. Byla jsem pro někoho zase důležitá. Po roce vztahu jsem se rozhodla, že ho s sebou vezmu na maminčin hrob.

Šlo o to je tak trochu seznámit. Honza z toho byl nervózní, protože to nebylo typické setkání. Položil jí květiny na hrob a mlčel. Při odchodu zakopl a spadl na zem. Vypadala mu peněženka a otevřela se. Z ní se na zem vysypaly fotky několika dívek. Mezi nimi i jedna moje. Nevěřícně jsem se na ně dívala.

,,Co je to za holky?“ ptala jsem se rozpačitě. Honza obrázky sbíral a snažil se vymyslet co nejuvěřitelnější lež. Pravda ale byla zřejmá. Chodil s několika dívkami najednou! Náš vztah tak skončil velmi rychle. V tu dobu jsem si to ovšem s matkou a její ochrannou rukou nespojovala.

Maminčina ochranná ruka funguje i po smrti

Po pár měsících jsem se znovu s někým seznámila. Mirek byl skoro o dvanáct let starší. Bylo mi s ním skvěle. Místy jsem měla pocit, jako by mi nahrazoval otce, kterého jsem nikdy pořádně nepoznala. Vztah se jevil jako vyrovnaný s možnou budoucností.  Jen mi bylo podezřelé, že na mě nemá moc času. Při jednom večerním popíjení čaje se mi v hrnku objevil nápis Podvodník!

Hned jsem si vzpomněla na mamku, jak mě vždycky chránila před muži. Po krátké době se ukázalo, že má Mirek ženu a děti. Já jsem byla jen zpestřením v jeho nudném životě. Skoro jsem se bála navázat další vztah. ,,Copak se pro mě nenajde žádný hodný muž?“ ptala jsem se často sama sebe. Pak se ozval mamčin hlas: ,,Až to bude ten pravý, dám ti znamení.“ Rozbrečela jsem se, protože jak se zdá, máma mě pořád hlídá.

Byly doby, kdy mi to vadilo. Dnes jsem ráda, že ač už není mezi námi, dokáže mi pomoci. Dala jsem si od mužů na nějaký čas oraz. Teď se stýkám s Milošem (28). Začínáme šestý měsíc. Mamka zatím mlčí.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články