Bizarní osud Olivera Cromwella: Kvůli pomstě krále Karla II. zemřel dvakrát, z jeho hlavy se stal suvenýr

Bizarní osud Olivera Cromwella: Kvůli pomstě krále Karla II. zemřel dvakrát, z jeho hlavy se stal suvenýr
Zdroj: Wikimedia Commons/Samuel Cooper, Public domain
Cromwell: Oliver Cromwell (Richard Harris) je protimonarchistický vojevůdce, který nehodlá jako jiní utéct do Nového světa. Ve skutečnosti chce v Anglii nastolit parlamentní právo a ukončit tak zkorumpovanou vládu krále Karla I. (Alec Guinness).Film opomíjí bitvu u Mastonmooru, která se odehrála v roce 1644. Vítězství v tomto konfliktu bylo pro nově nastolený řád v zemi klíčové.Snímek se také dočkal kritiky, a to za to, že v něm tvůrci zobrazili Cromwella jako ryze kladného hrdinu.Ani historická přesnost nebyla zrovna na nejlepší úrovni. Většina událostí byla zobrazena velmi volně.+ 1 fotka+ 2 fotky

Tělo anglického vojevůdce a politika Olivera Cromwella vytáhli po třech letech od jeho smrti z hrobu a nechali ho popravit. Takovou zášť vůči němu přechovával král Karel II. Useknutou hlavu ale již zpět nevrátili. Tu čekal úplně jiný osud...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 04. 2022 11:00

Oliver Cromwell měl v roce 1648 v rukávech všechna esa. Porazil královské vojsko, a navíc přispěl k tomu, aby byl popraven Karel I. Stuart. Soud tehdy panovníka uznal vinným z velezrady a dalších závažných zločinů. V lednu následujícího roku mu byla sťata hlava. Ale co to znamenalo pro samotného Cromwella?

Dvojí smrt Olivera Cromwella

Stal se prakticky neomezeným vládcem, byl z něj lord protektor Anglie, Skotska a Irska. Kromě předsedy vlády mu doživotně příslušel i titul nejvyššího soudce. Všechno má ale své proti. Dle svého náboženského přesvědčení zakázal Vánoce, divadlo, líčení a veřejné nadávání. O deset let později jej navštívila dáma s kosou. Osudným se mu stala malárie a ledvinové kameny. Oliver Cromwell zemřel v roce 1658 ve věku 59 let.

Pomyslné žezlo po něm převzal syn Richard. Po několika měsících byl ale donucen rezignovat. Neměl jednoduše tolik spojenců a kontaktů jako jeho otec. Do země se tak znovu vrátila monarchie. Do čela vlády se postavil Karel II., který měl jasný cíl. Pomstít se Cromwellovi za to, že musel uprchnout do exilu. V roce 1661 nechal jeho tělo exhumovat a popravit. Proto se říká, že tento státník zemřel hned dvakrát.

Hlava Olivera Cromwella suvenýrem

Zatímco tělo skončilo v neoznačeném hrobě, hlava byla pro výstrahu ostatním nabodnuta na kovový hrot na střeše Westminster Hall. Co se dělo pak, je v rovině spekulací. Hlava měla v osmdesátých letech 17. století ze střechy spadnout. Sebral ji prý voják, jenž ji poté schoval v komíně. Následně byla objevena až v 18. století.

Zda to byla jeho skutečná hlava, se dodnes neví. Měnila majitele, až nakonec zůstala u chirurga Josiaha Henryho Wilkinsona, který s její pomocí bavil své hosty. V roce 1960 měli hlavu získat Cromwellovi potomci, jenž ji pohřbili na půdě Sidney Sussex College.

Příběh Olivera Cromwella

Život slavného britského státníka připomíná i film s prostým názvem Cromwell. V polovině 17. století se Anglie zmítala v chaosu. Král Karel I. (Alec Guinness) byl zkorumpovaný diktátor, občané se začali bouřit a kdo měl ve společnosti lepší postavení, odešel raději hledat štěstí do Nového světa. Mezi nimi je i lord protektor a protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell (Richard Harris), který se ale nakonec rozhodne zemi neopustit a postaví se problémům čelem. Na historický film Cromwell se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Oliver Cromwell 

Rmg.co.uk: How did Oliver Cromwell die?

Zoommagazin.iprima.cz: Oliver Cromwell popravil krále a zničil britskou monarchii. Za trest zemřel dvakrát

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články