Umírala všem před očima: Fotografie uvězněné třináctileté Omayry Sánchez šokovala svět

Umírala všem před očima: Fotografie uvězněné třináctileté Omayry Sánchez šokovala svět
Zdroj: Profimedia.cz

Výbuch sopky Nevado del Ruiz si v roce 1985 vyžádal desítky tisíc obětí. Byla mezi nimi jedna dívka, kterou oplakal celý svět. Její dojemná fotografie, pořízena jen pár minut před tím, než naposledy vydechla, budí velké emoce dodnes.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 03. 2021 13:30

Listopad roku 1985 se v Kolumbii nesl ve znamení obrovské tragédie. Erupce sopky Nevado del Ruiz zavalila několik vesnic lávou a bahnem. Dle oficiálních zdrojů přišlo o život až 22 000 lidí. Dalších několik tisíc se pohřešovalo, nemluvě o spoustě zraněných a těch, kteří přišli o své domovy a veškerý majetek.

Omayra Sánchez – symbol katastrofy

Třináctiletá Omayra Sánchez pocházela z jedné ze třinácti vesnic, které sopečná erupce smetla ze zemského povrchu. I když se to zdálo nepravděpodobné, dívka dokázala nápor bahna a lávy přežít. Po několika nekonečných hodinách se jí podařilo vystrčit ruku z hromady trosek, které kdysi bývaly jejím domovem. Díky tomu si jí všiml jeden záchranář.

Nejprve se zdálo, že Omayra bude brzy vyproštěna. Bahno a suť se však podařilo odstranit jen do poloviny jejího těla. Spodní část byla uvězněná mezi cihlami, a aby toho nebylo málo, jednu nohu měla zaklesnutou pod mrtvolou své tety. Práce navíc stěžovala neprůhledná, špinavá voda. Záchranáři nevěděli, co dělat. Jak Omayru vyprostit, aniž by museli přistoupit k nebezpečné amputaci nohy?

Těžké rozhodnutí

Boj o život dívky trval šedesát hodina a bohužel skončil neúspěchem. Stále byla ve hře jenom jedna možnost – amputace. Ta by ale stejně nic nevyřešila. Dívka by zemřela na ztrátu krve. Nakonec tak dospěli k velmi těžkému a paradoxně i nejhumánnějšímu rozhodnutí – Omayru nechají zemřít.

Obdivuhodné ale je, že si uvězněná třináctiletá dívka zachovala po celou dobu optimistický přístup. Prý ostatním, slzami zalitým lidem dokonce zpívala.

Nezapomenutelná fotografie

Na místě neštěstí se pohyboval i fotograf Frank Founier, který se rozhodl Omayru vyfotit krátce před její smrtí. Dívka upřeně hledí do objektivu, jednu ruku rozmáčenou od vody má položenou na kládě a čeká na svůj konec... Tato emočně silná momentka vyhrála v roce 1986 soutěž World Press Photo. Její vítězství je však vedlejší. Podstatné je, že se z ní stala nesmrtelná připomínka tehdejších hrůz.

Founier později uvedl, že se při pořizování snímku cítil velmi bezmocný. Zároveň však chtěl podat svědectví o odvaze mladé dívky. Blížícímu se konci čelila důstojně. Zemřela pravděpodobně na sněť a celkové vyčerpání organismu.

Výbuch sopky Nevado del Ruiz byl druhou nejhorší vulkanickou katastrofou dvacátého století. Mezi lidmi se pak rozhořela vášnivá diskuze o tom, že by měla být vláda země na takovéto případy mnohem lépe připravena. A co se týče fotky Omayry Sánchez, ač nikdo nepochyboval o jejím významu, bylo etické ji pořídit?

Zdroje informací:

Zoommagazin.iprima.cz: Jedna z nejmrazivějších fotografií v dějinách ukazuje mladou dívku, kterou zavalil výbuch sopky

Wikipedia.org: Omayra Sánchez

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články