Osudové setkání Jana Wericha a Mileny Dvorské: Roli pohádkové Marušky od něj dostala díky prostějovským popelářům

Jan Werich poskytl ve vyšším věku mnoho rozhovorů - zde s Jaromírem Pelcem, autorem knihy o Osvobozeném divadle
Zdroj: Wikimedia.commons/Jaromir Pelc, CC-BY-SA-4.0

Kdo by neznal dnes již klasiku Byl jednou jeden král s nesmrtelným Janem Werichem a Milenou Dvorskou coby princeznou Maruškou. Letos uplyne 70 let od jejich osudového setkání v Prostějově, kdy jí nabídl roli, která z ní udělala legendu. Jak to celé probíhalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 08. 2023 11:00

Situační komedie a filmová pohádka Byl jednou jeden král je vystavěna na ději klasické pohádky Sůl nad zlato. Kromě Wericha a Dvorské se v roli rádce objevil také Vlasta Burian. S Werichem to bylo jejich úplně první společné setkání před kamerou. Režie se ujal Bořivoj Zeman. Natáčelo se v ateliérech, Třeboni a Jindřichově Hradci.

Zdravotní potíže a dvě velmi důležité věci

Psal se rok 1953 a Milenu Dvorskou před pár dny pustili z nemocnice. V srpnu totiž dostala na Plumlovské přehradě během koupání těžký úpal. Kvůli tomu, že se nečekaně ocitla na lůžku, musela si do konce měsíce pořádně pospíšit. Čekaly na ni totiž, kromě nástupu na zdravotnickou školu, ještě dvě velmi důležité události.

V Prostějově měl vystoupit Jan Werich. A hned druhý den se vdávala její sestra Libuška. Právě její budoucí manžel sehnal na Wericha lístky. Zařizování, to bylo jeho. Vyznal se, neboť pracoval jako ředitel prostějovských popelářů. O důležité kontakty tak neměl nikdy nouzi.

Byl to věru podivný rok

V roce 1953 se toho stalo opravdu hodně. Zemřel Stalin, pak věčně opilý Gottwald. Došlo na měnovou reformu a na jaře zmizel před radnicí pomník Masaryka. Na Wericha se ale, bez výjimky, těšili všichni. Na setkání šla se svou maminkou, která se krátce předtím pohádala s babičkou ohledně zvoleného oblečení.

Seděla až úplně vzadu. Milena si ale nenechala ujít místo hned v první řadě. Po představení sebrala všechnu odvahu a vydala se do hercovy šatny pro podpis. A právě tehdy jí herec řekl o roli, kterou by pro ni měl. Následující den již věděl celý Prostějov, že se z ní pomalu stává filmová celebrita. Samozřejmě ale musela nejprve složit kamerové zkoušky. Po několika dnech jí domů přišel potvrzující dopis, že je role její. Rodiče jí to ale hned neřekli. Skvělou zprávu našla až o něco později pod vánočním stromečkem.

Odvrácená strana úspěchu

Role Marušky Mileně změnila život. Mělo to však své pro a proti. Jak uvedl pro deník Blesk její syn Jakub, časem ji to začalo trošku mrzet. Během své kariéry ztvárnila hned několik skutečně vynikajích rolí, jenomže pro všechny už navždy zůstala Maruškou. Pohádka Byl jednou jeden král ji tak ovlivnila na celý život.

A problémy se dostavily i v osobním životě. Kvůli své profesi byla pořád v jednom kole. Svému synovi tak věnovala poměrně málo času. Jak dodal Jakub, na roli maminky jí nezbýval čas. Když se naskytla příležitost, buď si dali spolu oběd či večeři anebo koukali na televizi. Ale že by se zajímala o jeho školu či mu dávala rady do života... to u nich doma moc neprobíhalo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Byl jednou jeden král

Lidovky.cz: Velký den pro Milenu etc.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články