Nezdolný otec Damián: Na Havaji vedl kolonii malomocných, připisují se mu dva zázraky

Svatý Damián de Veuster: Nezalekl se lepry, neštovic, cholery, syfilidy ani černého kašle
Zdroj: Wikimedia Commons/William Brigham, Public domain

V 19. století byla na Havaji obří kolonie malomocných. Dodnes se tam každý rok 15. dubna slaví Den otce Damiána de Veustera, který toto místo spravoval, nehledě na vlastní zdraví a život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 04. 2023 16:00

Svatý Jozef Damián de Veuster, nebo také Otec malomocných, Damián z Molokai, či jen prostě Damián, byl vlámský katolický kněz, který zasvětil celý svůj život pomoci malomocným na havajském ostrově Molokai, kde působil od roku 1873.

Sourozenci na cestě k Bohu

Otec Damián se narodil jako Jozef de Veuster do početné rodiny vlámského obchodníka s kukuřicí Joannese Franciscuse de Veustera a jeho ženy Anne-Catherine Wouters. Jeho starší sestry Eugenie a Pauline se staly řádovými sestrami, nejstarší bratr August zase vstoupil do Kongregace nejsvětějších srdcí Ježíše a Marie. Sourozenci si polepšili, pro Jozefa to ale znamenalo, že musel ve třinácti odejít ze školy a začít pomáhat na statku.

O něco později mohl odejít na kolej Braine-le-Compte, kde se měl připravovat na budoucí povolání obchodníka. Jenomže v té době se také začal zajímat o kněžskou dráhu. I on vstoupil do Kongregace nejsvětějších srdcí Ježíše a Marie, kde přijal jméno Damián, dle lékaře a mučedníka ze čtvrtého století.

Jeho nadřízeným se moc nezamlouvalo, aby člověk, který školu opustil ve třinácti letech, vykonával kněžské povolání. Jozef se ale nehodlal vzdát. Zdokonalil se zejména v latině, což mu konečně otevřelo dveře ke kněžství. Denně se také modlil před obrazem svatého Františka Xaverského, jenž byl patronem misionářů. Toužil se vydat na cesty a pomáhat. A to se mu splnilo. Následující rok ho poslali na Havaj, coby zástupce za nemocného bratra Augusta.

Život mezi malomocnými

Damián dorazil do Honolulu 19. března 1864. Teprve až tam byl vysvěcen na kněze. Místní tehdy měli jen omezenou zdravotní péči. Na denním pořádku zde byly neštovice, cholera, chřipka, syfilida a černý kašel. Tyto nemoci na Havaj zavlekli cizinci (obchodníci a námořníci). Imunitní systém místních byl bezmocný.

Čínští dělníci zase měli mezi obyvatelstvem šířit lepru. Král Kamehameha V. tak vydal zákon, že všichni nakažení se musí stáhnout do karantény na ostrov Molokai. Nakonec tam skončilo až osm tisíc lidí. Vláda jim zpočátku poskytovala jídlo a doufala, že začnou hospodařit. Povaha nemoci to však nedovolovala. Místo toho se tam prý rozmohl alkoholismus.

A tak se vedení Molokaie ujal otec Damián. Měl ustanovit samosprávu, zákony, pečovat o nemocné, budovat vodní nádrže, domy a také zhotovovat rakve a kopat hroby. A to všechno s pomocí nakažených. Není divu, že ho král ocenil vyznamenáním. Odvedl tam velký kus práce. Dokonce se postaral o stavbu škol. Nutno dodat, že pak již netrpěl nouzí o sponzorské dary.

Smrt otce Damiána

V prosinci roku 1884 Damián nechtěně vložil nohy do vroucí vody, načež se mu na nich začaly objevovat puchýře. Po čase zjistil, že se i on nakazil leprou. To mu ale nebránilo v další práci. Jeho špatný zdravotní stav chtěl napravit i japonský lékař Masanao Goto. Symptomy se mu podařilo zmírnit, smrti ale nezabránil.

Otec Damián zemřel 15. dubna 1889. Jeho ostatky spočinuly v Belgii, jednu ruku však převezli zpět na Molokai a pohřbili v místě knězova působení. Jde o připomínku jeho dobrodiní. V roce 2009 byl svatořečen papežem Benediktem XVI. Jsou mu připisovány zázraky, neboť se měly uzdravit dvě osoby, které se k němu modlily.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: MolokaiDamien de Veuster

Pastorace.cz: Sv. Damián de Veuster - největší Belgičan všech dob (svátek 15. 4.)

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články