Starší sourozenci měli pravdu, jsou chytřejší: Podle vědců totiž rodiče už na další děti nemají tolik času

Starší děti jsou podle vědců chytřejší aneb Proč je výhodné narodit se jako první
Zdroj: Unsplash

Chlubí se váš starší sourozenec, že je chytřejší? Věda má jednu špatnou zprávu, patrně je to pravda. A pokud budete hledat důvod, můžete se obrátit na své vlastní rodiče...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. 03. 2023 16:30

V rámci sourozeneckého soužití často padají slova o tom, kdo je starší, silnější, chytřejší a vůbec. Mladší sourozenci v tomto ohledu bohužel netahají za kratší konec jenom v hádce, dalo by se říct, že se proti nim "spikli" také vědci.

Výhody prvorozených

V periodiku Journal of Human Resources vyšel průzkum, který nepotěší všechny mladší sourozence. Ukázalo se, že prvorozené děti předčí své sourozence v kognitivních testech již od dětství. Jsou lépe připraveny na akademický a intelektuální úspěch jako takový. Důvodem je typ výchovy, který rodiče nasadí u svých prvorozených dětí.

Rodiče mají u svého prvního dítěte tendenci chtít dělat všechno správně a obecně mají větší povědomí o svých interakcích a investicích do prvorozených,“ řekl pro řekl NBC spoluautor výzkumu Jee-Yeon K. Lehmann. Podle něj s každým dalším dítětem mají rodiče tendenci uvolnit se ve větší míře. Zjednodušeně řečeno přejdou na volnoběh a až tak moc neřeší všechny výchovní nebo stravovací poučky.

Rodiče mohou milovat všechny své děti stejně, ale prvorození jsou na tom prostě lépe. Dostávají největší duševní stimulaci, což znamená hlavně plnou pozornost obou rodičů. Jakmile začínají přicházet na svět sourozenci, pozornost rodičů se zákonitě začíná dělit. Možná to znáte taky. Zatímco první dítě si se zájmem vyslechl každý, když jich na rodiče najednou mluví víc, už to nefunguje stejně.

"Prokletí" mladších sourozenců

Jakmile rodiče úspěšně přivedli na svět své první dítě, je pro ně náročnější věnovat stejnou úroveň času a péče i těm dalším. Výzkum například zjistil, že rodiče tráví méně času čtením svým mladším dětem a také je méně učí základní pojmy, jako je třeba abeceda. U později narozených dětí bylo také méně pravděpodobné, že budou dostávat mozek stimulující hračky a rodiče s nimi budou provádět různé poutavé aktivity.

Zatímco u jednoho dítěte se i vyčerpaný rodič prostě musel překonat a věnovat se mu, když je jich víc, může si vzít chvilku pro sebe a poslat děti hrát si společně. Ne že by na tom bylo něco špatného, děti potřebují aktivity s jinými dětmi. Pomáhá jim to formovat mezilidské vztahy a učí řešení problémů. Ale s rodiči to je jiné. Mimochodem, existuje také teorie, podle které starší sourozenci těží z těch mladších tím, že je učí různým věcem. Díky těmto dovednostem je pak pro ně snadnější uspět ve škole.

Kdo půjde na vysokou?

Podle dalších studií jsou prvorozené děti úspěšnější a ambicióznější. Výzkumníci z University of Essex také zjistili, že v rámci rodiny je u prvních dětí o 16 % vyšší pravděpodobnost, že půjdou na vysokou školu než u jejich mladších sourozenců. A podle dalšího průzkumu je u nich o 20 % větší šance, že budou krátkozrací. Je to právě kvůli tomu, kolik času věnují svému vzdělávání.

Pokud začínáte být na rozpacích ze všech těch negativ a právě jste se zařekli, že víc jak jedno dítě na svět nepřivedete, nemusíte zoufat. Tento posun v přístupu rodičů nemá žádný dopad na osobnost dítěte. Možná se mu nečrtá úspěšná akademická kariéra, ale pořád z něj může vyrůst dobrý člověk. A to by mělo být prioritou každého rodiče.

Zdroje informací:

Theatlantic.com: First Children Are Smarter—but Why?

Nbc.com: Oldest children are the smartest, research shows

Independent.co.uk: First-born children ‘more intelligent’ due to extra mental stimulation from parents

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články