Popeleční středa v minulosti: Ženy natíraly mužům tváře mýdlem. Kdo odmítl, musel přispět na likér

Popeleční středa: Čtyřicetidenní půst, na čele popelec a k jídlu jen "nehříšné" ryby
Zdroj: Pixabay
Během půstu bychom se měli vyvarovat masa teplokrevných zvířat. Na sladkovodních rybách si ale pochutnat můžeme, kupříkladu na tomto amuru bílém.Dále lze do jídelníčku zařadit luštěniny...
...a obiloviny.
Na stole by neměl chybět ani kváskový chléb.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Po rozverném masopustu přichází Popeleční středa, která již tak srandovní není. Křesťanům totiž začíná čtyřicetidenní půst končící Velikonocemi. Co by se mělo jíst po tu dobu? Jak by se měl člověk duchovně očistit a co byl takzvaný popelec?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 02. 2023 16:00

Popeleční středa (latinsky dies cinerum či feria quarta cinerum) označuje první den postní doby. Během následujících šesti neděl by křesťané měli dodržovat striktní pravidla. Každý rok připadá Popeleční středa na jiný den. Odvíjí se totiž od data Velikonoc.

Tělesná a duchovní očista na Popeleční středu

Popeleční středa v křesťanství vždy započne přísnou tělesnou a duševní očistu. Co se týče jídelníčku, mělo by se vynechat maso, tučná jídla, různé sladkosti i alkohol. Přijatelná jsou jen jednoduchá, dietní a prostá jídla. Konzumovat se ale mohly ryby, jelikož nejsou teplokrevné. Staly se symbolem půstu, neboť prý ze své podstaty jejích konzumace neponouká lidi k hřešení.

Z duševního hlediska se doporučovalo pokání, konání dobrých skutků a studium evangelia. S tím souvisel i speciální znak, který kněz udělal věřícím prstem na čelo.

Význam popelce

Popelec se věřícím dělal již v jedenáctém století. Kněz prsty od popela načrtl na čele farníka kříž a připomněl mu, že povstal z prachu a v prach se také obrátí. Byla to tedy připomínka lidské nicotnosti a smrtelnosti. Popel pocházel ze spálených kočiček, jenž se posvěcovaly v Květnou neděli v předešlém roce.

Mše byla v ten den tichá a obraz nad hlavním oltářem byl zakryt fialovým plátnem. Každý měl popelcem vyjádřit svou lítost nad spáchanými hříchy (obrazně si sypat popel na hlavu) a připomenout si, že je život pomíjivý, spousta starostí je tak vlastně úplně zbytečných.

Popeleční středa v domácnosti

Přezdívá se jí také také černá, škaredá, bláznivá a smetná. Nezaměňujeme ji ale se Sazometnou, která je součástí svatého týdne před Velikonocemi. Neveselé přívlastky patrně odkazují na kocovinu a plné žaludky po oslavách. Ale ani v tento den se nezapomínalo na lidové tradice. Na Přeloučsku ženy mýdlem natíraly tváře mužů, kteří ještě vyspávali masopust. Kdo se nechtěl nechat "pomazat", musel zaplatit. Za to si pak ženy nakoupily likéry, které spolu poté popíjely.

Na Bydžovsku se tento den nesmělo prát prádlo, neboť by zůstalo celý rok špinavé. A kdo šel po mši s popelcem na čele do hospody a spláchl to alkoholem, nehledě na přísná pravidla půstu, mohl se těšit, že mu dají celé léto pokoj komáři.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Popeleční středa

Living.iprima.cz: Popeleční středa je první den velikonočního půstu. Jaké tradice jsou s ní spojené a v čase půstu jíst?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články