Vzpomínka na spartakiádu: Komunisti potěšili asi jen děti, těm pražským začínaly letní prázdniny o dva týdny dřív

Dvě tváře celostátní spartakiády: Komunisti zaplnili obchody exotickým ovocem, v ulicích Prahy rostla kriminalita
Zdroj: Wikimedia Commons/FOTO:FORTEPAN / Romák Éva, CC BY-SA 3.0
Druhá celostátní spartakiáda se konala v roce 1960 na Masarykově stadionu.Takto pochodovali cvičenci tentýž rok v Plzni.Na spartakiádě nechyběla ani náročná choreografie.A opět Praha. Tentokrát rok 1980 a očima Miloně Novotného, klasika české dokumentární fotografie.+ 3 fotky+ 4 fotky

První celostátní spartakiáda se v Praze na Strahově konala v červnu 1955 a soudruhy vyšla na neuvěřitelných 45 milionů korun. Co by ale, v čele s prezidentem Antonínem Zápotockým, neudělali pro oslavu dělnického lidu a hesla "Ve zdravém těle, zdravý duch"...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 06. 2023 11:00

Slovem spartakiáda se označovala veřejná a hromadná cvičení. Během totality se tyto akce konaly každých pět let, až do roku 1985. Svým stylem navazovaly na všesokolské slety a Federaci dělnických tělovýchovných jednot, která byla aktivní za první republiky.

Jak připravit spartakiádu

Politické režimy potlačující lidská práva a svobody mají jednu společnou věc. Když chtějí megalomanskou akci, musí být přinejmenším řádně zorganizovaná (ve skutečnosti zbytečně překombinovaná). Prvním důkazem byl "bezpočet" cvičeneckých kategorií, zahrnujících mladší a starší žáky, dorostence, matky s dětmi, učně, vysokoškoláky, Svazarm, vojáky v základním výcviku, rodiče s dětmi a mnoho dalších.

Ti všichni museli cvičit do rytmu hudby, která byla složena speciálně pro tuto příležitost. Součástí vystoupení byla i poměrně náročná choreografie. Nejmenší se trápili deset minut, starší čekaly náročnější, dvacetiminutové skladby. Formálně byla účast dobrovolná, fakticky to však na mnoha školách a pracovištích bylo právě naopak.

Díky spartakiádě měly děti kratší školu

V době celostátní spartakiády se do hlavního města sjely tisíce lidí z Československa. Ubytovat se bylo možné na školách, proto taky začínaly v Praze letní prázdniny o dva týdny dříve. V centru samozřejmě panoval neobvyklý ruch, kterému se musela adekvátně přizpůsobit hromadná doprava.

Aby se neřeklo, místní obchody byly, výjimečně, zásobeny exotickým ovocem (banány, mandarinkami a podobně). Nechyběly ani vybrané uzeniny. Rudé právo se tehdy chlubilo, že Koospol dovezl až 80 tun pravého uherského salámu a z Rumunska nový typ italského salámu, což jistě musela být "chuťovka".

Odvrácená strana spartakiády

Na první spartakiádě bylo k vidění až jeden a půl milionu cvičenců, sledovalo je více než sto padesát tisíc diváků. V den, kdy se slavilo osvobození Rudou armádou s heslem "Připraven k práci a obraně vlasti", se mnohým lidem jistě zdálo, že žijí v socialistickém ráji. O tento dojem totiž horlivě usilovali pohlaváři.

Bezpečnostní složky již tak nadšené nebyly. V Praze kvůli akci prudce vzrostla kriminalita. I když na závěr trošku odbočíme, vzpomeňme na spartakiádního vraha Jiřího Straku, který řádil v roce 1985. Pokusil se celkem o pět vražd. Uspěl ve třech případech...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Spartakiáda

Reflex.cz: Komunisté chtěli, aby na Strahově mluvily masy. Před 65 lety proběhla první celostátní spartakiáda

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články