První láska Jiřiny Švorcové: Ženu za pultem připravil o panenství vesnický učitel, byl o mnoho let starší

Jiřina Švorcová a její lásky: Žena za pultem zažila první sex se starším venkovským učitelem
Zdroj: Profimedia

Jiřinu Švorcovou proslavila především role Anny Holubové, obyčejné prodavačky ze samoobsluhy, která byla hlavní hrdinkou normalizačního seriálu Žena za pultem. Švorcová se kromě herectví zapletla i s komunistickým režimem a politikou, ale kdysi byla také mladá dívka, která měla své sny a lásky...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 30. 03. 2023 15:00

Rodačka z Hradce Králové přišla o tatínka, když jí bylo pět let. Její dětství to výrazně poznačilo a možná si to v sobě nesla i po celý život. Švorcové partneři byli obvykle o řadu let starší. Hledala snad někoho, kdo jí tatínka nahradí?

Jak se z Jiřiny Švorcové stala žena

V knize rozhovorů Jiřina Švorcová osobně, kterou sepsali Miroslav Graclík a Václav Nekvapil, vzpomíná herečka na dobu, kdy jí bylo asi 12 let. Její starší sestra Andula měla nápadníka, který jí poslal obrovskou kytici. A pak následovalo pozvání na posvícení.

Pamatuju si, že tam byla skupina mladých kluků, tehdy to pro mě byli mladí pánové, a když jsme se seznamovali, jeden mi řekl: „A ty mi nepodáš ruku?" Tehdy jsem si uvědomila, že jsem žena, dáma a že mám při představování podávat ruku jako první. To bylo poprvé, co mě mladý muž oslovil jako téměř dospělou," vzpomínala Švorcová.

Zásadní událost v životě dívky, lépe řečeno mladé ženy, kazí jedna věc. Tito chlapci byli v protifašistické skupině a všechny je popravili nacisti...

Dospívání Jiřiny Švorcové

Herečka podle svých slov ve čtrnácti vypadala na šestnáct a v osmnácti zase na čtrnáct. Chvíli měla pocit, že dospívá moc rychle, pak jí zase hádali méně, než jí bylo ve skutečnosti. Přesto v té době již měla za sebou první zamilování. Šlo o venkovského učitele Antonína Pavlíčka, který bydlel u jejího strýce. Věkový rozdíl nespecifikovala, ale prý byl o mnoho let starší.

Celé roky samozřejmě nic netušil o mém zbožňování, před mýma očima laškoval s mou starší kamarádkou - a já strašně trpěla. On byl vůbec dost na holky - a ty byly zase na něj, protože to byl pěkný chlap a navíc učitel na vesnici, což tenkrát bylo nějaké postavení a partie," vzpomínala herečka.

Protože rád hrál na klavír, kvůli němu chodila v Praze jako jediná ze všech čtyř sourozenců do hudebních. A neslo to ovoce. „Bylo mi šestnáct, když si konečně všiml, že jsem ženská, a jednoho dne mě konečně políbil. U klavíru! Dlouze, což tenkrát bylo něco nádherného," zasnila se Švorcová.

První milování Jiřiny Švorcové

Pavlíček se poté prý lekl, protože jí bylo pouze šestnáct. A tak se k Jiřině choval jako k malé neteři své paní domácí. Nemohl ji víc naštvat. Zlost odvál čas a začali spolu chodit, ale pak došlo k dalšímu sporu. Pavlíček se sice vyslovil ohledně ruky mladé Jiřiny, jenže nejdřív zašel za její maminkou...

Tím svou dívku opět vytočil, nelíbilo se jí totiž, že ona není první, které se zeptal. Přes tyto všechny peripetie spolu oficiálně chodili asi rok, než ji v 18 letech připravil o panenství. Jejich vztah ztroskotal na tom, že on byl doma na vesnici, ji to táhlo do Prahy za hereckou kariérou.

Krátce po rozchodu s Pavlíčkem potkala o devět let staršího dirigenta Jindřicha Rohana a vzali se, když jí bylo 21 let. On se ženil, aby měl klid, ona se vdala, aby už nemusela být pod dohledem maminky a mohla si říct, že je dospělá. Manželství nevydrželo, Švorcová se pak vdávala ještě jednou. Přesto na onoho venkovského učitele nikdy nezapomněla. „A když jsem se někdy v životě cítila osamělá a bylo mi smutno, mohla jsem si říci, že mě jednou měl někdo moc rád," dodává Švorcová.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jiřina Švorcová

Miroslav Graclík a Václav Nekvapil: Jiřina Švorcová osobně 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články