Novodobý Ježíš Kristus: Sergej Torop svým ovečkám povoluje polyamorii, ale prý je také obírá o peníze a mluví s Bohem

Vůdce ruské sekty: Sergej Torop tvrdí, že je reinkarnací Ježíše Krista
Zdroj: Wikimedia Commons/Ekaterina Dawn, CC BY-SA 4.0

Slyšeli jste už někdy o muži jménem Sergej Torop, který o sobě prohlašuje, že je reinkarnací Ježíše Krista? Tento vůdce Církve posledního zákona si na nezájem veřejnosti rozhodně stěžovat nemůže. Pojďme se podívat, kým vůbec Sergej Torop je a jaké důkazy má pro své "znovuzrození"...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 05. 2023 16:00

Sergej Torop pracoval jako dopravní policista, pak ho v roce 1990 "osvítilo" a pod jménem Vissarion se stal vůdcem sekty. Publicitu si získal proklamacemi, že je reinkarnací Krista a má za úkol zachránit lidstvo před jeho sebedestruktivními sklony.

Náboženství s výhodami

Jeho duchovní cesta započala již v dětství, kdy mu prý Bůh seslal různé vize. Na počátku devadesátých let se setkal s nejmenovaným duchovním vůdcem, který ho pokřtil jménem Vissarion. Své ovečky nalákal na to, že mu Ježíš pravidelně posílá různé předpovědi, které mu mají pomoct ochránit je před nebezpečím. Ale proč se právě on měl stát reinkarnací Ježíše? Prý kvůli obětavé práci dopravního policisty. Takže za odměnu.

Ač se může zdát, že členové církve žijí asketickým životem, není tomu tak. Muži mají kupříkladu povolenou polyamorii. Je tak jasné, že Vissarionův výklad náboženství se setkává jak s nadšením, tak i s notnou dávkou opovržení. Jemu to je jedno.

Toropovo učení podporuje vegetariánství, enviromentalismus a odmítání hmotných statků. Církev oficiálně sídlí u jezera Tiberkul v Krasnojarském kraji a má okolo 4 000 stoupenců. Své učení však šíří po celém Rusku. Novodobý Ježíš své myšlenky ještě podpořil vydáním nahrávek a knih, které vyvolaly značný rozruch. Lidé si kladli otázku, zda je jeho učení pravdivé, anebo jde jen o snůšku nebezpečných řečí...

Ježíš Kristus 21. století

Byl Sergej Torop schopen nějak doložit, že je doopravdy reinkarnací Ježíše Krista? Jeho přívrženci tvrdí, že má nadpřirozené schopnosti, předpovídá budoucnost a pravidelně hovoří s Bohem. A nakonec je tady přece "do očí bijící" podoba s Kristem. Prý se jeho rysy shodují s těmi, jenž najdeme na klasických obrazech.

Bývalí následovníci ho obviňují z manipulací za účelem získání jejich finančních prostředků. Pokud tomu tak skutečně je, nebude nikdy chudý. Každý rok se na jeho kázání přichází podívat tisíce lidí. Když byl ale v roce 2020 zatčen za údajné podvody a emocionální vydírání, odebral se se svou manželkou Soňou do hor. Oficiálně se sice od svých "učedníků" oddělil, ale každou neděli jim káže, aby na něj náhodou nezapomněli.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vissarion

Historyofyesterday.com: The Man Who Claims To Be The Reincarnation Of Jesus

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články