Vzpomínky na minulý život: Indka překvapila nejen svou rodinu, ale i tu předchozí

Neuvěřitelný příběh Shanti Devi: Prý si vzpomínala na předchozí život, šla navštívit svou první rodinu
Zdroj: Wikimedia Commons/President's Secretariat, Public domain

Indická dívka Shanti Devi začala se svými rodiči hovořit o minulém životě poměrně brzy - ve čtyřech letech. Zprvu se zdálo, že si vše jenom vymýšlí. Když ale dopodrobna popsala místo vzdálené od jejího domova 120 kilometrů, které navíc nikdy nenavštívila, na nedostatek pozornosti si rozhodně stěžovat nemohla.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 08. 2022 11:00

Tématem reinkarnace se zabývají různá náboženství i filozofové. Nikdo z nich však ještě nepřišel s hmatatelným důkazem. Mezi věci, které možná donutí i skeptiky trochu pochybovat o svém postoji, patří příběh čtyřleté Shanti z Dillí. Ve třicátých letech minulého století vyprávěla tolik detailů ze svého minulého života, že z toho všem běhal mráz po zádech.

Vzpomínky na předchozí život

Shanti Devi se narodila 11. prosince 1926 a nic nenasvědčovalo tomu, že se z ní stane neobvyklé dítě. Tedy alespoň do jejích čtyř let tomu tak bylo. Pak si však začala vzpomínat na město Mathura, kde prý žila v minulém životě. Dokázala si vybavit i ty nejmenší detaily. Začala také mluvit o svém manželovi, který se živil jako obchodník. Jeho jméno však prozradila až o pět let později. Svým rodičům řekla alespoň to, že má spravedlivou povahu, bradavici na levé tváři a ke čtení potřebuje brýle.

Ano, skutečně o něm hovořila v přítomném času, neboť Pandit Kedarnath Chaube, zvaný též Kedar Nath, měl být stále živ. Její rodina to považovala jen za hloupé výmysly. Jeden rodinný přítel se však rozhodl zjistit, zda na tom přece není troška pravdy. Rozhodl se Chaubemu napsat dopis a nechat si ověřit informace, které Devi říkala. K jeho překvapení obchodník vše potvrdil. Oba se pak dohodli, že za Shanti pošlou jednoho příbuzného, který bude tvrdit, že je její manžel. Ta však ihned poznala, že jde o Chaubeho bratrance. Konečně tak mohla dívka navštívit svého muže. Když uviděla i desetiletého syna, jehož měla v minulém životě s Panditem zplodit, propukla v pláč.

Duchovní život Shanti Devi

Při návratu do Mathury čekala na Shanti ještě jedna zkouška. Měla kočího sama navigovat, kam má jet. Během jízdy si všímala i nově vydlážděných ulic a budov, jež tam za jejího předešlého života nebyly. V domě Chaubeho pak dokázala také najít malou pokladničku, která však zela prázdnotou. Pandit poté přiznal, že po smrti manželky peníze vybral.

O něco později se Shanti setkala i se svými "předchozími" rodiči, které dokázala najít ve skupině asi padesáti osob. I když si moc přála zůstat v Mathuře, musela se vrátit s novou rodinou do Dillí. Shanti Devi se už nikdy neprovdala a svůj život zasvětila duchovnu. Zemřela v roce 1987 ve věku 61 let. Její příběh však žije dál díky švédskému spisovateli Sture Lonnerstrandovi, který v roce 1994 napsal o jejím neobvyklém životě knihu s názvem Žila jsem už předtím: Pravdivý příběh reinkarnace Shanti Devi.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Shanti Devi

Allthatsinteresting.com: The Mind-Boggling Tale Of Shanti Devi, The Indian Child Who Claimed She Lived Twice

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články