Banánové děti: Neobvyklá léčba celiakie jim nařizovala sníst 200 kusů ovoce týdně. Jak do dopadlo?

Banánové děti: Neobvyklá léčba celiakie jim nařizovala sníst 200 kusů ovoce týdně. Jak do dopadlo?
Zdroj: Unsplash

Ve 20. letech minulého století byla celiakie ještě záhadou. Úmrtnost dosahovala až třiceti procent. Bylo potřeba s tím něco urychleně udělat. A tak doktor Sidney Haas přišel s opravdu bizarním léčebným plánem pro děti...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 11. 2021 09:00

Celiakie je zánětlivé onemocnění způsobené doživotní nesnášenlivosti lepku. Po celém světě touto nemocí trpí děti i dospělí. U nich může dojít k zánětu sliznice tenkého střeva, což vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Kvůli tomu se zmenšuje povrch střeva, což snižuje jeho schopnost trávit a vstřebávat živiny.

Banány a celiakie

Sidney Haas, jehož ordinací přešly stovky pacientů s celiakií, publikoval v roce 1924 studii, v níž popisoval účinky tzv. banánové diety u osmi dětí s diagnostikovanou nesnášenlivostí lepku. Dospěl k závěru, že banány umožňují štěpení škrobů a přeměnu třtinového cukru na ovocný cukr, což zabrání zejména vysilujícímu průjmu, k němuž dochází několik hodin po požití lepku.

To vedlo ke vzniku sacharidové diety, jinak též nutričního režimu, jenž omezoval používání komplexních sacharidů a vyloučil ze stravy rafinovaný cukr, lepek a škrob. Byly ale skutečně banány takovým zázrakem, nebo to mělo spíše opačný účinek?

Banány, banány a zase banány

Co vlastně Sidney Haas radil celiakům? Aby do sebe týdně nacpali neuvěřitelných dvě stě banánů. To platilo především pro děti. Žlutou dietu měli nemocní doplnit mléčnými výrobky, masem a zeleninou. Zpočátku nikoho nenapadlo, že by mohlo být něco špatně.

Takové stravování vyloučilo z jídelníčku pšenici a mělo vysoký obsah kalorií. Malí pacienti, kterým se kvůli tomu přezdívalo “banánové děti”, se začali houfně uzdravovat. Mělo se za to, že mají vyhráno a ze své nemoci se vyléčili. Bohužel tomu tak nebylo...

Vedlejší účinky banánové diety

Problémy nastaly, když zdánlivě vyléčení lidé vrátili do svého jídelníčku pšenici. Linda Redmond byla jedno z banánových miminek a konzumovala lepek až do 66 let. Pak se dozvěděla, že má vážně poškozené tenké střevo. Je docela možné, že chronické nachlazení, potraty a další neduhy, jenž ji provázely po celý život, byly výsledkem neléčené celiakie. Přesto se banánová dieta těšila popularitě až do doby, než holandský pediatr Willem Dicke dokázal, že banány jsou jen ovoce a toto stravování ztratilo smysl. Dicke pak vymyslel bezlepkovou dietu, která je dodnes považována za jedinou účinnou léčbu celiakie.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Dr. Sidney Haas 

Grunge.com: The Weird Reason Some Kids Were Told To Eat 200 Bananas A Week 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články