Únava a bolest hlavy: Co jíst, když vás trápí nedostatek železa?

Únava a bolest hlavy: Co jíst, když vás trápí nedostatek železa?
Zdroj: Shutterstock

Nutriční specialistka Rosie Millen prozradila britském deníku Express, že nedostatkem železa trpí překvapivě hodně lidí. Proč je tomu tak a co s tím lze udělat?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 10. 2021 11:00

Britský deník Express.co.uk píše, že železo je nezbytnou součástí lidské stravy a přispívá ke zdravému chodu těla. Jenže, co když jej nemáme dost nebo riskujeme jeho nedostatek?

Jak na nedostatek železa

Nejčastějším nedostatkem, který je rovněž nejpozoruhodnější, je nedostatek železa," odpovídá nutriční specialistka Rosie Millen na dotaz ohledně nejčastěji chybějících vitamínů a minerálů. Nedostatek železa, který vede k anémii, způsobuje hlavně stravování a životní styl. Podle Rosie se to týká zejména lidí, kteří změnili svůj jídelníček a vyřadili červené maso.

Doporučená denní dávka je 8,7 mg pro muže a 14,8 mg pro ženy. Abychom se k tomu dopracovali, můžeme zvýšit příjem potravin bohatých na železo. Jde především o játra, červené maso, vejce, fazole, špenát a ořechy. Ale do svého jídelníčku můžeme zařadit také sušené ovoce, telecí maso, čočku, ústřice nebo sardinky.

Proč je důležité železo

Železo je nesmírně důležité při tvorbě krve, pomáhá vytvářet červené krvinky, které jsou nezbytné pro přenos kyslíku po těle. Jeho nedostatek způsobuje těhotenství, ale také špatné stravování. Mezi běžné příznaky nedostatku železa patří únava, dušnost, bledá pokožka a bušení srdce.

Podle Rosie ovšem samotné železo nestačí, důležitý je také vitamín C, který napomáhá jeho vstřebávání. Vitamín C se nejvíc vyskytuje v citrusech, jahodách, brokolici nebo čili papričkách.

Zdroje informací:

Express.co.uk: Iron deficiency symptoms: What to eat to beat symptoms of tiredness and headaches

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články