Šílenec Danny Rolling: Jeho brutální útoky inspirovaly film Vřískot

Šílenec Danny Rolling: Jeho brutální útoky inspirovaly film Vřískot
Zdroj: Wikimedia Commons/State of Florida Corrections , Public Domain

Danny Rolling se primárně zaměřoval na vysokoškolačky. Jeho vraždy byly tak brutální, že by se za ně nestyděli ani ti největší vraždící zvrhlíci napříč dějinami kriminalistiky. A aby toho nebylo málo, ještě o svých zvěrstvech napsal ve vězení knihu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 09. 2021 11:00

Danny Rolling se narodil 26. května 1954. Během čtyř dní v létě roku 1990 zabil na Floridě pět vysokoškolských studentů. To mu vyneslo doživotní vězení, v němž zemřel před patnácti lety. Jeho případ se stal inspirací pro sérii filmů Vřískot.

Nechtěné dítě Danny Rolling

Danny byl nechtěné dítě a jeho otec, povoláním policista, mu to dával najevo každodenním týráním. Když se o něco později do rodiny narodil ještě Kevin, vše se zhoršilo. Jejich máma Claudia se snažila manželství plné domácího násilí opustit, pokaždé se ale vrátila. Když Danny kvůli mnoha absencím nedokončil třetí třídu, psychicky se zhroutila. O nic lépe na tom nebyl ani Danny. Školní poradci napsali, že „trpí komplexem méněcennosti, agresivními sklony a problémy se sebeovládáním”.

V jedenácti letech se Danny uchýlil k hudbě. Hrál na kytaru a zpíval. Jeho matka si však v té době podřezala zápěstí a byla hospitalizována na psychiatrii. S tím se už nedokázal vyrovnat. Novým útočištěm před tvrdou realitou se mu staly drogy a alkohol. O tři roky později jej nachytali sousedé, jak nakukuje do pokoje jejich dcery. Otec za to chlapcesurově zbil. Danny se ale snažil dál chodit každou neděli do kostela, udržet si brigádu a co nejvíce v sobě dusit nahromaděný vztek.

Ze zloděje vrahem

Danny nejprve zamířil k námořnictvu, ale neuspěl. Zkusil to i u letectva, ale když zjistili, že bere drogy, ukázali mu dveře. Nezbylo mu tak nic jiného, než se vrátit do civilu. Několik let se mu dařilo vést normální život, dokonce se oženil. Když ale své manželce začal vyhrožovat zabitím, opustila ho. Svůj vztek si vybil na jedné ženě, která se jí velmi podobala. Brutálně ji znásilnil. To jej přivedlo na dráhu kriminálníka. Střídavě pobýval na svobodě a za mřížemi. Jeho specialitou se staly ozbrojené loupeže.

První vražda

O trvalé práci si Danny mohl nechat zdát. Když ztratil tu poslední, přestal se ovládat. V květnu roku 1990 vystřelil dvakrát na svého otce Jamese. Nezabil ho, ale připravil o jedno oko a ucho. Aby se vyhnul policejnímu stíhání, změnil si identitu na Michaela Kennedyho a odletěl na Floridu. Tam se 24. srpna vloupal do bytu Sonji Larson a Christiny Powell, které měly nastoupit do prvního ročníku na Floridské univerzitě v Gainesville. Christinu svázal a donutil k orálnímu sexu, poté ji ubodal. Sonja byla tou dobou již mrtvá, zabil ji jako první. To mu ale nezabránilo v tom, aby její mrtvolu znásilnil. Jako trofej si ponechal odříznuté bradavky.

Následující den zavraždil Christu Hoyt. Modus operandi byl téměř identický jen s tím rozdílem, že mladé ženě navíc uřízl hlavu. Jakmile se tento hrůzný čin dostal do hlavních zpráv, zavládla mezi studenty panika. Začali spát po skupinkách, ale ani to Dannymu nezabránilo v tom, aby ještě jednou udeřil. Když 27. srpna zaútočil na Tracey Paules a Manuela Taboada, jejich těla nijak nezohavil, zřejmě se bál, že by ho mohli přistihnout při činu. Vedení kampusu na to reagovalo zrušením výuky po dobu jednoho týdne. Až sedm set studentů se rozhodlo univerzitu nadobro opustit. Vrah byl dopaden po dvou týdnech, policie však zatím netušila, koho má za mřížemi.

Láska za mřížemi

Danny se přiznal až poté, co mu byl odebrán vzorek DNA kvůli trojité vraždě ve Shreveportu. Tam se vrah pohyboval předtím, než Danny zaútočil na svého otce. Vyšetřovatelé tak poslali do floridské věznice žádost, aby bylo DNA odebráno všem vězňům, kteří pocházeli, nebo se pohybovali ve Shreveportu. Pak už nemělo smysl zapírat. Výsledky testů hovořily jasně.

Během čekání na popravu ale Danny nelenil a navázal vztah s novinářkou Sondrou London. Ta se o něco později stala i jeho snoubenkou. Přesvědčila jej k tomu, aby o svých hrůzných činech napsal knihu. A on ji skutečně poslechl. Biografické dílo vyšlo v roce 1996. Mimo jiné zde uvedl, že si byl vědom toho, že páchá příšerné zločiny, nemohl však s tím prý nic dělat, neboť byl posedlý démony. Stát Florida snoubence po vydání knihy zažaloval, protože zákon vrahům zakazuje, aby jim jejich odsouzeníhodné skutky přinášely jakýkoli profit. Veškerý zisk byl následně poslán rodinám obětí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Danny Rolling

Allthatsinteresting.com: The True Story Of Danny Rolling, The Gainesville Ripper Who Inspired ‘Scream’

Grunge.com: The Odd Book Written By The Gainesville Ripper

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články