Smolař James Garfield: Americký prezident přežil atentát, do hrobu jej přivedli až lékaři

Smolař James Garfield: Americký prezident přežil atentát, do hrobu jej přivedli až lékaři
Zdroj: Wikimedia Commons/part of Brady-Handy Photograph Collection, Public domain
Charles Guiteau zazlíval prezidentovi Jamesi Garfieldovi, že mu neodpověděl na jeho dopisy. Proto se ho pokusil zastřelit.Na vině byla pravděpodobně Charlesova schizofrenie.Charles Guiteau použil k atentátu britský revolver Bulldog.James Garfield byl sice postřelen dvakrát, měl však šanci zranění přežít.+ 4 fotky+ 5 fotek

John Fitzgerald Kennedy je nejznámějším příkladem toho, že vysocí političtí činitelé byli od nepaměti terčem atentátníků. Stejně jako jeho předchůdce, americký prezident James A. Garfield, na něhož zaútočil pomatený neúspěšný právník Charles Guiteau. Jaký k tomu měl důvod? A proč jehož život připomínal jednu velkou noční můru?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 03. 2022 11:00

Prezident James A. Garfield si muže s pistolí nevšiml, byl totiž zabrán do hovoru s ministrem zahraničí. Charles Guiteau na něj vystřelil celkem dvakrát. První kulka ho zasáhla do lokte, další se mu zavrtala do zad. Atentátník byl přesvědčen, že tímto činem zachrání svou zemi.

Ublížený vrah

Charles Julius Guiteau se narodil 8. září 1841 ve Freeportu v Illinois, kde strávil většinu svého nepovedeného života. Zaměstnání střídal jako ponožky, chvíli byl vymahačem dluhů, pak zase právníkem anebo kazatelem. Nutno dodat, že ani jedna profese mu nepřinesla kýžené bohatství. Možná proto, že ani v jedné nevynikal. V roce 1880 se ho navíc zřekla rodina. Jeho otec byl přesvědčen, že je posedlý ďáblem. Sestra jej zase přestala finančně podporovat, neboť jí vyhrožoval se sekerou v ruce. Vůbec mu to ale nevadilo. Nové útočiště totiž našel v Republikánské straně.

Tam sepsal projev na podporu jejího kandidáta na prezidenta Jamese Garfielda a nějak si usmyslel, že právě díky tomu vyhrál volby. A chtěl za to samozřejmě odměnu. Napsal Garfieldovi dopis, kde ho žádal, aby mu zajistil post velvyslance v Rakousku. Když nepřišla odpověď, napsal druhý dopis, v němž uvedl, že by se spokojil i s vysláním do Paříže. Ale zase se nic nedělo. To už Guiteaua dopálilo, a tak začal plánovat prezidentovu vraždu. Ignorace mu totiž velmi ublížila. V hlavě se mu rojily myšlenky, že všem bude lépe, když zemi zbaví tohoto muže nadobro.

Atentát na Jamese Garfielda

Guiteau se následně vydal do Washingtonu, kde měl budoucí prezident 4. března 1881 složit přísahu. Ke Garfieldovi se toho dne přiblížil hned několikrát, vždy však ztratil odvahu. A tak z připravovaného atentátu sešlo. Znovu začal svůj čin plánovat na počátku července téhož roku. Sepsal dva dopisy, jeden byl pro Bílý dům, v němž osvětlil důvody atentátu. Druhý byl adresován veteránovi občanské války, Williamu T. Shermanovi, kterého žádal, aby jej po zatčení osvobodil.

Guiteau se dočkal 2. července. Vydal se na vlakové nádraží, kde už stál Garfield a ministr zahraničí James G. Blaine. Připlížil se k nim zezadu a dvakrát vypálil. Ač bylo zranění vážné, bylo možné jej přežít. Jenomže lékaři ošetřovali, nebo spíše šťouchali do prezidenta nemytýma rukama a nevydezinfikovaným chirurgickým nářadím. Nepomohly mu ani časté klystýry s hovězím vývarem. James A. Garfield zemřel 19. září 1881.

Poprava Charlese Guiteaua

Charles Guiteau se před soudem hájil tím, že jeho čin byla boží vůle a že navíc prezidenta jen postřelil, do hrobu ho měli přivést lékaři. Porota to ale viděla jinak a neobměkčily ji ani jeho nářky, že byl v té době nepříčetný. K smrti oběšením byl odsouzen 30. července 1882. Ve vězení si odseděl téměř celý rok.

Během pitvy bylo zjištěno, že Guiteau měl syfilis. Ten však zřejmě nebyl zdrojem jeho bludů. Za ty pravděpodobně mohla schizofrenie. Jeho mozek bychom dnes našli v Mütterově muzeu ve Filadelfii, lebku zase v Národním muzeu zdraví a medicíny.

Zdroje informací:  

Wikipedia.org: Assassination of James A. Garfield 

Allthatsinteresting.com: The Chilling Story Of Charles Guiteau, The Man Who Assasinated James Garfield 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články