Speciální zásilka: Americká pošta přepravovala i batolata, vyšlo to levněji než vlak

Dítě se známkou: V Americe kdysi bylo možné poslat potomky k babičce poštou
Zdroj: Wikimedia Commons/Library of Congress, Public domain

Na první pohled se to může jevit jako hodně špatný vtip. Opravdu by se našel člověk, který by byl schopný poslat malé dítě poštou jako balík? Ano, našel. V letech 1913 až 1920 bylo možné využít tuto službu v Americe. Holt země neomezených možností...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 11. 2022 11:00

Než vznikla takzvaná balíková služba, museli Američané vozit své zásilky do nejbližšího města, kde se jich ujaly soukromé společnosti. Jenomže ty byly často drahé a řídily se dle vlastních, mnohdy nevýhodných regulí. Balíková služba (nebo též pošta) přišla s jednotnou cenou za doručení, a to do 22,5 kilogramů čisté váhy.

Bizarní zásilky

Po celých Státech se za nějakou dobu začaly objevovat neobvyklé zásilky. Lidé si totiž posílali různé podivnosti. Patrně nešílenější možnost byla zaslat poštou batole. Žádné z ustanovení balíkové služby to nezakazovalo. Lidé této skulinky začali velmi rychle využívat. Bylo to totiž ekonomicky velmi výhodné.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Historyfeels (@historyfeels)

Bylo potřeba dítě pohlídat nebo poslat na návštěvu k příbuzným? Poštou to vyšlo mnohem levněji, než kdyby se kupovala podstatně dražší jízdenka na vlak. Naštěstí to ale neznamenalo, že se děti nacpaly do poštovních pytlů spolu s dalšími balíčky. Osobně na ně dohlíželi doručovatelé, kteří se mezi lidmi těšili velké oblibě. Nikdo neměl problém svěřit jim své dítě.

Mám tady pro vás jedno dítě...

Jako vůbec první tuto službu využili manželé Beaglovi z Ohia v roce 1913. Přepravu vlakem si nemohli dovolit, a tak poslali poštou svého čtyřkilového chlapečka k babičce do nedaleké Batavie. Stálo je to pouhých 15 centů. Není divu, že se jejich případ dostal brzy na titulní stránky novin. A nebyl jediný.

Jen o měsíc později rodina Savisových z Pine Hollow v Pensylvánii zaplatila 45 centů za odeslání dcery do Clay Hollow, které bylo vzdálené několik hodin cesty. I oni na tom výrazně ušetřili. Nejznámějším “balíkovým” dítětem se stala Charlotte May Pierstorff, která chtěla navštívit svou babičku v Grangeville v Idahu. Po celou dobu cesty se o ni staral bratranec její matky, který pracoval na dráze. Tato epizoda se stala tak slavnou, že podle ní vznikla i dětská knížka Mailing May.

Posílání miminek poštou je zakázáno

Druhý náměstek generálního poštmistra Joseph Stewart chtěl tuto službu zastavit již v roce 1914. Marně. Skončilo to až po sedmi letech, kdy se pošta rozhodla netolerovat jeden nešvar - označování dětí za klidná živá zvířata, která se přepravovat mohla. Když se ale nad tím ještě zamyslíme, nebyl to snad také ukazatel špatné ekonomické situace země, když si lidé nemohli dovolit obyčejný vlak?

Zdroje informací: 

Historicmysteries.com: Special Delivery: It Used to be Legal to Post Your Baby!

Dailymail.co.uk: Precious packages: Frugal US parents mailed their children through the Postal Service after the weight limit on packages was increased in 1913

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články