Svátek Tří králů: Kašpar, Melichar a Baltazar se klaněli Ježíšovi, dnes věstí úrodu i povodně

Kašpar, Melichar a Baltazar: Znáte historii svátku Tří králů a pranostiky, které se k němu vážou?
Zdroj: Wikimedia Commons/Leopold Kupelwieser, Public domain

Kašpar, Melichar a Baltazar, neboli mudrci, kteří se přišli poklonit čerstvě narozenému Ježíši, slaví svátek 6. ledna. Jelikož se jedná o zásadní postavy křesťanské nauky, pojí se s nimi několik tradic, jenž lidé dodržují dodnes. Znáte je? A jaké pranostiky se pojí s příchodem Tří králů?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 01. 2023 16:00

Mudrci z Východu, kteří jsou často špatně označováni za krále, se v západním typu křesťanské nauky vyskytují v počtu tří osob. Je to odvozeno od toho, že měli Spasiteli přinést tři dary. Na východě se však můžeme setkat až se zástupem dvanácti osob.

Tři mágové, mudrci a pak králové

V nejstarších řeckých zápisech Matoušova evangelia bychom se dočetli, že Tři králové byli nejprve považováni za mágy z Východu. V pozdějších překladech Bible se proměnili v mudrce. Krále z nich udělalo až západní křesťanství. Lidé si tehdy vydedukovali, že když malému Ježíšovi přinesli cenné dary, museli to být vladaři. Obyčejný člověk by si to nemohl dovolit. Jména Kašpar, Melichar a Baltazar pak odkazovala na arabský, babylónský a perský původ mužů.

V Matoušové evangeliu se mudrců na zářící hvězdu na obloze vyptával král Herodes. Právě ona jim ukázala cestu až do Betléma. Na místě se jim pak zdál sen, aby Herodovi neříkali, komu se přišli poklonit. Kdyby tak učinili, vyřkli by nad dítětem ortel smrti. Ježíš byl považován za nového krále Židů, což ohrozilo Herodovo postavení. Proto nechal v okolí usmrtit všechny chlapce do věku dvou let. Ježíšovi rodiče, Josef a Marie, ale stihli se svým dítětem utéct do Egypta a vyhnuli se masakru.

Koleda a psaní iniciál K+M+B

Nejznámější tradice pojící se se Třemi králi je koleda a psaní letopočtu a písmen K+M+B křídou na dveře domovů. Spousta lidí je přesvědčena o tom, že tato písmena značí jména mudrců, ale není tomu tak. Tento výklad se začal používat až ve středověku. Předtím platilo, že jde o latinský nápis Christus mansionem benedicat - Ať Kristus požehná tomuto domu.

A co dalšího se v tento významný den dělo a děje do dnešních dob? Obydlí se vykuřovala pro jejich očistu. V kostelech se světila voda, sůl, křída a zlaté přívěšky, které měly svému majiteli během roku přinést zdraví a štěstí. To vše se také použilo v průvodu, který kráčel vesnicí či městem. Zajímavé ale je, že na Moravě se koledy ujímali pouze dospělí muži. V Čechách se do postav Kašpara, Melichara a Baltazara vždy převtělili malí chlapci.

Pranostiky na Tři krále

  • Na Tři krále mrzne ve dne i v noci stále.
  • Třpytí-li se tříkrálové hvězdy, budou se hojně rodit bílé ovečky.
  • Na Tři krále jest den delší o jeden hlas kohoutí.
  • Je-li v tříkrálové noci mnoho hvězd, urodí se hojně brambor.
  • Tři králové pouštějí vodu na pole.
  • Na Tři krále zima zlá je.
  • Boží křtění, zimu mění.
  • Je-li na Tři krále větrno, zamíchá se planetami a bude úrodno.
  • Je-li na Boží křtění měsíc v úplňku, toho roku lze očekávat povodně.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tři králové

Kudyznudy.cz: Nastává svátek Tří králů - konec oslav Kristova zrození

Irozhlas.cz: Kašpar, Melichar a Baltazar žehnají obydlím. Tradice má dlouhou historii

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články