Svátek svatého Jiří: Kdo v tento den nalezne čtyřlístek, prý bude mít lásku a štěstí po celý rok

Pranostiky na sv. Jiří: Žáby veští zimu, ale už také víří vlaštovky
Zdroj: Wikimedia Commons/Attributed to Hans von Kulmbach, Public domain

Málokdy připadá na nějaký svátek tolik tradic a zvyků jako na svatého Jiří (24. duben). Kromě toho, že prý vylézají hadi a štíři, se můžeme otrávit jednou velmi nepravděpodobnou věcí - vodou ze studny. Rovněž ale můžeme najít štěstí a lásku. A nesmíme také zapomenout na opravdu velký výběr užitečných pranostik.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 04. 2023 11:00

Svatý Jiří byl římský voják pocházející z Anatolie, čili dnešního Turecka. Východní církev ho považuje za arcimučedníka. Je jedním ze čtrnácti svatých pomocníků. V legendě O svatém Jiří a draku je vyobrazen jako drakobijec.

Na svatého Jiří je voda nebezpečnější než had

V souvislosti se svatým Jiří se nám nejvíce vybaví přísloví, že vylézají hadi a štíři. Dříve se věřilo, že právě v onen den se těchto tvorů nemusíme bát, prý nejsou jedovatí. Ba naopak. Hadům se připisovala léčivá moc. Když jste na svatého Jiří nějakého plaza chytili a jeho maso naložili do alkoholu, či jej usušili, dala se tím prý vykurýrovat bolest zubů, vředy a zimnice.

A nejen to. Pokud jste maso ochutnali ještě týž den, mohli jste pak údajně rozumět tomu, co si cvrlikají vrabci na střeše. Zajímavé by jistě bylo vědět i to, co vám říká vaše kočka nebo pes... Ale abychom trošku zase zvážněli, o svatém Jiřím by si měli lidé dávat velký pozor na vodu ve studních a horské prameny. Prý je po zimě otrávená právě od hadů. Trvá to ale jen jeden den. Koupání však zakázáno nebylo. To naopak přinášelo zdraví, zejména mladým lidem. No ale co tedy celý den pít? No přeci pivo a další alkoholické nápoje.

Čtyřlístek pro štěstí

Pokud někdo našel v tento den čtyřlístek a zašil si ho do halenky nebo košile, měl prý po celý rok zajištěné štěstí a lásku. Když si čtyřlístek dala v noci pod polštář nezadaná dívka, zjevil se jí ve snu budoucí manžel. Pro kluky zde pak byla trošku morbidnější metoda. Do mraveniště měli dát kus kosti z žáby, kterou chytili na svatého Jiří. Říkalo se jí jiříček. Když se pak kostí dotkl dívky, která se mu líbila, získal si její přízeň.

A ještě trošku počtů: jetelinka o čtyřech listech značila milost, o pěti děti, když měla rovných šest, mohli jste se těšit na štěstí. Zrádná sedmička však zvěstovala smrt. A pozor na práce na zahradě. Půda se teprve probouzí, takže pokud bychom ji pošlapali, nemusela by celý rok plodit.

Pranostiky na svatého Jiří

  • O Jiřím odcházejí zbojníci do hory.
  • Svatý Jiří k létu míří.
  • Od svatého Jiří bývá ještě dvanáct mrazů.
  • Co do svatého Jiří vyroste, to po něm pomrzne.
  • Svatý Jiří uživí krávy čtyři.
  • Řehotají-li žáby na svatého Jiří, věští zimu.
  • Před Jiřím sucho, po něm mokro.
  • Kdo by před svatým Jiřím trávu ze země kleštěmi tahal, nevytáhne ji, a kdo by po svatém Jiří do země ji palicí zatloukal, nezatluče.
  • Na svatého Jiří vlaštovky už víří.
  • Kolik dní před svatým Jiřím se vrba rozzelení, tolik dní před svatou Annou začnou žně.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Svatý Jiří

Pranostik.cz: 24. dubna - Jiří

Living.iprima.cz: Se svátkem sv. Jiří se pojí mnoho tradic a legend. Nejznámější je, že se otevírá země a vylézají hadi a štíři

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články